Foreldre er ofte gode nok som de er

Uka starter med et smell

Som foreldre kan man oppleve tilværelsen stokke seg fortere enn du aner. Klokken er halv åtte, du skal være på jobb om en halvtime, men guttungen på tre kunne ikke brydd seg mindre om det.

Han vil ikke kle på seg, vil heller leke med biler. Du kjenner at svetteperlene renner, blir irritert og sur. Guttungen blir også sur. Gubben blir sur fordi du er sur.

Det var ikke slik du ønsket at morgenen skulle bli, og det er bare mandag. Uka starter med et smell. Du får etter hvert levert guttungen i barnehagen og setter deg i bilen på vei mot jobb.

Du kjenner på en dårlig samvittighet over at guttungen var sur og lei når du leverte. Over at både du og gubben var sur når dere dro. Over at dere ikke rakk å spise frokost hjemme. Det var jo det som var planen, for å gi uka en god start. Er jeg ikke en god nok forelder?

Livet kan være uforutsigbart

Foreldre møter stadig på ting som ikke blir som planlagt. Livet som foreldre kan være ganske så uforutsigbart. Man vet aldri når barna bestemmer seg for å få raserianfall eller å sette seg på bakbeina mot planene dine.

Du vet aldri helt når de plutselig får behov for å prate om hva de føler når vennen løper fra dem i skolegården. Du vet aldri når de bruker en time på en brødskive, eller låser seg inn på badet i en alder av ti fordi de ikke får Snapchat når «alle» andre har det.

Man må stå i det

Men det er jo bare sånn at man må stå i det da. Noen ganger hjelper det å telle til ti, andre ganger blir man irritert, og noen ganger kan man kanskje bryte ut i gråt selv.

Livet og hverdagen er fult av tidspress. Man har en jobb man skal komme tidsnok til, timen hos legen kan man ikke bare komme for sent til, og det er heller ikke så innmari stas når man kommer 30 minutter for sent i et selskap og alle ser litt skeivt på deg.

Fulltidsmenneske

Fulltidsjobb, fulltidsforelder, fulltidskjæreste, bikkja skal luftes, familie skal besøkes, middag skal lages, du skal kjøre til og fra barnas aktiviteter og huset skal skinne.

Ikke nok med det, du skulle gjerne ha trent litt også, for å komme inn i buksa som har blitt for stram. Det er bra for helsa også har jeg hørt. Det sier seg jo selv at vi alle kjenner på at vi ikke strekker til på alle kanter til enhver tid.

Jeg tenker at alle kan føle på både usikkerhet og utilstrekkelighet innimellom. Vi er jo eksperter på å sammenligne oss med hverandre. Sammenligne oss med andre foreldre. Vi er daglig utsatt for «det perfekte» på sosiale medier som vi «liker» å sammenligne oss med. Men senk kravene litt, gjør det som er riktig for deg og din familie.

Alle følelser er lov

Alle følelser er normale, og alle følelser er lov. Også følelsen av å ikke strekke til. Men bruker vi tid på barna våre, gir barna omsorg og kjærlighet. Blir de sett og hørt? Lar vi dem få oppleve seg verdsatt og anerkjent? Får de lov å kjenne på alle følelser, akkurat som deg?

Da gjør vi søren i meg en bra jobb midt oppi et hektisk liv. Også som foreldre. Så lenge du gjør det beste du kan innenfor de rammene du har, så lenge du bryr deg om og tar vare på dem rundt deg, så kan vi kanskje ikke forvente mer av oss selv?

Ingen har vel tatt skade av noen hybelkaniner under sofaen, en «grandis» i ny og ne, eller at gresset er litt lengre enn naboen sitt.

Ta det når du har tid, ta det når du har overskudd. Så kan vi jo heller ha fokus på å prioritere det viktigste av det viktige. Nemlig dem rundt oss. Pust med magen, stress ned å tenk som Anne Grete Preus synger: «for du er god nok, mer enn god nok.»

Marianne Haugeby – Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *