Magiske desember

Hannestad barnehage

Det er desember. De voksne finner frem kasser og kofferter man ikke har sett på lenge, eller som man kanskje er helt ukjent med. Nysgjerrigheten og undringen tar nesten overhånd, det kribler i hele kroppen. Så spennende er det.  

Det blir hengt opp julekalender, hva er det inne i disse røde posene som henger der? Det blir pyntet med nisser og fine lyslenker, plutselig er en hel avdeling omgjort til noe magisk. Åh, du magiske desember.  

Første desember

Det er første desember, og det er altså den første adventssamlingen vi får delta på. Barna stiller seg opp etter hverandre. De har blitt fortalt at når «en stjerne skinner i natt» kommer på høyttaleren, får de gå stille og rolig inn i samlingsstunden. Det er mørkt, men fint. Det ligger lyslenker på et bord som er med på å skape det magiske i all mørket.

Midt på gulvet står det ett hjerte formet av te-lys. Vi tenner på antall lys ettersom hvilken dato det er, første desember, vi tenner ett lys. Men hvor mange dager er det igjen til jul da? Vi klarer jo nesten ikke vente! Vi må telle, 1-2-3.. 23. Tjuetre dager igjen til jul.

Det er fordi mamma har bursdag

Men hvorfor feirer vi egentlig jul da? Barna har mange herlige forslag – «Det er fordi mamma har bursdag!» eller «Det er fordi julenissen kommer til Sarpsborg». Vi forteller en kort historie om hvorfor vi feirer jul, men barna er egentlig mest spent på hvem som får trekke den røde posen. Barna trekker en rød lapp. På lappen er det ett navn, navnet blir vist frem til alle. Er det noen som gjenkjenner navnet sitt mon tro? «DET ER MITT!!» Kroppsspråket viser en tydelig stolt gutt. Han får den første røde posen og sitter stolt videre i samlingen.  

Vi synger

Vi synger sangen «Tenn lys» og tenner det første lyset. Vi øver også på sanger som «På låven sitter nissen» og «Svart senker natten seg» for Lucia skal det jo også bli. Vi finner frem en stor gryte, og rører i den mens sangen «Pulverheksas baketips» spilles i bakgrunnen. I sangen synger vi «Her er mitt aller beste baketips. Litt pulver i gryta, pulver i gryta, pulver i gryta også VIPPS» Da har vi klart å trylle frem pepperkaker mens vi har rørt i gryta vår, og barna jubler av glede for at vi fikk det til! Hurra!

Mens barna koser seg med pepperkaker, leser vi ett avsnitt fra boken «Pulverheksa og Julenissen» etterfulgt av en rolig avslutning hvor vi slapper av og hører på «Godnattsang for nisseunger».  

Min desember i barnehagen

Jeg husker fortsatt adventssamlingene vi hadde da jeg gikk i barnehagen. Det magiske. Den spente følelsen av å vente på noe fint. Kommer nissen? Skal jeg skrive brev til nissen, for at han vet hva jeg ønsker meg? Åh, du magiske desember – freden du klarer å gi oss.

Jeg synes vi skal holde julehjertet vårt åpent året rundt- for det er det noe helt spesielt med. Til slutt er det en ting jeg kan si helt sikkert –  og det er at det var ikke bare i kroppen til barna det kriblet i før samlingsstunden den første desember ? 

Marie Andersen, 24 år. Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *