3 tips til juleaktiviteter man kan gjøre med barna hjemme

3 tips til juleaktiviteter man kan gjøre med barna hjemme

Desember er her, med juleaktiviteter og alt som hører med. Det er tid for ettertanke og omtanke og tid for å være sammen. Det skjer jo så mye i løpet av desember og forberedelsen til jul kan ta motet fra noen og enhver.

Men hva er egentlig mest viktig? Være sammen på best mulig måte de tre helligdagene det gjelder, eller være sammen på best mulig måte hver dag? Selv tenker jeg at førjulstiden er vel så viktig å ta vare på. Den kan skape gode minner for resten av livet. 

Her er noen tips til juleaktiviteter man kan gjøre med barna hjemme. 

Lage personlige julekort 

Man må ikke nødvendigvis bruke masse penger på å trykke opp julekort med bilder av barna på, for det er tanken som teller. Her kan man bruke kartongpapp eller tykke ark og klippe til i valgfri størrelse. La barnet/barna få fritt spillerom til å velge hva slags trykk de vil lage og med hvilket materiale. Man kan tegne med vanlige fargeblyanter, fettstifter, kull, male med både vannmaling og vannfast maling. Strø glitter på, pynte med paljetter eller klistremerker. Her er det jo bare fantasien som setter grenser!  

Hva er vel hyggelige enn å få en personlig hilsen i postkassen? Det er vi kanskje blitt mindre opptatt av, i denne digitale verden vi nå lever i. Ikke at det er noe feil med det, men det er litt vanskeligere å ha en snap hengende på kjøleskapet, enn et personlig julekort med valgfritt motiv som barna selv har medvirket i. La også barna få bestemme hvem de ulike kortene skal sendes til, det gir barna enda en følelse av å få medvirke. Og har man kort til overs, er det helt sikkert noen gode naboer som setter pris på en personlig hilsen i postkassen før jul. 

Har man gjort et godt forarbeid og skaffet ulike underlag og materialer og diverse pynt, er dette en aktivitet barna kan sitte lenge med. Sett av god tid, legg opp til gode samtaler og sett ord på alt som gjøres, ut ifra barnets alder. Her kan man kjenne litt på det å få være tilstede her og nå, det har vi godt av både små og store. Og ikke minst, legg bort mobiltelefonen, hvis ikke den brukes til å skape stemning med hyggelig julemusikk da.  

Inviter inn til bakedag/kveld 

Mange juleaktiviteter er hyggelige i seg selv, men noe er desto hyggeligere å gjøre sammen med andre. Det å bake er for mange en stor del av juleforberedelsene og her spiller det ingen rolle om man er god eller mindre god på å bake, det er jo opplevelsen som teller og julebaksten kommer jo heldigvis i dusinvis av varianter. 

Gjør det hele enda mer sosialt ved å invitere inn noen flere. Det kan være søskenbarn, naboer, venner fra barnehage/skole/idrettslag eller den nye jenta eller gutten som kanskje ikke kjenner så mange andre enda. For eksempel kan alle som kommer ta med en deig av valgfri sort, eller ingredienser slik at man kan lage den sammen. Her kan flere bidra med former og utstyr slik at man kan bytte litt på hva man ønsker å bake. Og ikke glem de tomme kakeboksene slik at man kan dele på all den deilige baksten når man er ferdig. 

Tell ned sammen med en fin julefortelling  

Her finnes det flere ulike varianter, korte og lange, og til alle aldre. Det å bli lest for er for de fleste barn svært godt, og ikke bare for fantasien sin del men også for å roe ned etter en dag med mange inntrykk. Førjulstiden kan for mange barn også bli en travel tid hvor man ufrivillig må ta del i det velkjente jaget. Derfor er det en flott mulighet til å sammen avslutte dagen med en god fortelling og la hvilepulsen ta overhånd.

Det å forsvinne inn i en fortelling og undre seg sammen med noen, gir stor glede ved bøker og høytlesning. Finn en bok som passer til barnets alder som har 24 ulike sider, vers eller kapitler. Les èn for hver dag og la dette bli et dagens fineste høydepunkt. Hva tror du skjer i morgen?   

Dette var tre tips til inspirasjon. Det finnes selvsagt utallige små og store sysler der ute. Juleaktiviteter og annen moro vi kan finne på med barna. Det er bare kreativiteten som stopper oss. Og kreativiteten? Den kommer ofte når man setter seg ned å gjør ingenting. Bare prøv selv. 

Maria Theresa Knold – Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *