Leker i bøtter og spann

Her finner du noen forslag til leker og aktiviteter som kan gjennomføres med barna.

Dette er aktiviteter hvor barna er aktive og kan bruke kroppen på mange ulike måter. Leker som stimulerer den kognitive delen av hjernen, og som krever samarbeid med andre barn.

Hinderløype

Finn frem, det du har tilgjengelig. Hoppetau, planker, kasser, stoler, bord, tepper osv. bare fantasien setter grenser.

Lag en løype der barna kan balansere, hoppe, krype under/ over, stupe kråke, klatre opp, ake ned, åle seg osv. Gjør løypen som en runde, så barna enkelt kan ta runde på runde.

Rødt lys

Et barn står inntil en vegg el lignende, med ryggen mot de andre barna. Resten av barna står bak en linje/ strek et stykke unna barnet som står ved veggen.

Barnet som står inntil veggen roper «grønt lys», da skal de andre bevege seg mot den som roper. Plutselig roper barnet «rødt lys» og snur seg fort rundt. Da må alle stoppe, og stå helt muse stille.

Den som ikke klarer å stå stille, stoppe fort nok, må gå tilbake til startstreken.

De som klarte å stå stille, står der, til barnet roper «grønt lys» igjen, så gjentar leken seg til et barn har kommet helt frem og klart å ta på ryggen til barnet som roper, da kan ett annet barn stå med ryggen til og styre leken!

Forslag til leker/ læring i skogen

Dette er en aktivitet som passer best for de største barna på stor avdeling. Yngre barn kan også være med hvis de kan være i grupper med eldre barn.

Barna kan opptre i grupper eller alene.

De får i oppgave å hente 4 pinner på ca. 1 meter (viser sånn ca. med hendene).

De skal også hente 3 pinner som er ca. halvparten så lange som de på 1 meter.

Til slutt skal de hente 5 små pinner.

Deretter skal de lage en stor firkant med de 4 første pinnene de hentet.

Inne i den store firkanten skal de lage en trekant med de 3 pinnene som er halvparten så lange som de i firkanten.

Inne i trekanten skal de lage en femkant med de 5 minste pinnene.

Førstemann ferdig. klar, ferdig og gå.

Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva barna skal hente, å lage.

Fin måte å leke inn trening på former, antall, samarbeid, og masse mer:)

Tegne med kritt

Er man så heldig å ha asfalt i barnehagen, kan barna virkelig få utfolde seg med krittet i hånd.

Her er det bare fantasien som setter grenser; man kan tegne bilbane, sykkelløype, et godt gammeldags «paradis» (til å hoppe på), eller bare tegne rare karakterer og monstre.

Turbingo

Fin bilder av ulike ting barna skal lete etter ute, ta med blyant, og dra ut på jakt. For dem som har begynt å lese kan det være kjekt med en kombinasjon av ord og bilde. Reglene er enkle.

Barna skal finne det som er på arket og sette et kryss over. Eldre barn kan kanskje få en mer avansert variant med rutenett, der de må finne ting på rekke eller rad for å få «bingo». Dersom du laminerer arket fungerer det bra i regnvær også.

Lag bilder som passer til området turen skal gå, og tilpass nivået etter alder og humør. Asfaltbingo kan være like spennende som turbingo i ulendt terreng.

Trafikkskilt, detaljer på hus og ulike bilmerker øker vanskelighetsgraden for en tur langs veien. Til skogsturer kan du lage ulike planter eller insekter, blader med ulike farger, og røde T-er eller varder.

Skattejakt

Lek med aktivitet er alltid morsomt. Dersom man kan tilføre litt konkurranse og samarbeid er det enda bedre.

En enkel skattejakt lek med barna kan man gjøre både i barnehagens uteområde eller i skogen. Leken går ut på å finne bestemte ting som er gjemt i området.

Husk å avgrense området godt først. Hva man bruker som skatter er det bare fantasien som setter grenser for.

En enkel måte å gjøre det på, er å laminere fargede utklipte former. For eksempel gule trekanter, røde sirkler og grønne rektangler. Det er viktige at de syns godt. En voksen gjemmer «skattene». Husk å ikke gjemme dem for godt;)

For å lage best stemning er det fint om det deles i 2 eller flere lag. Underveis i skattejakten bruker barna både motorikk, sanser og godt samarbeid.

Når alle «skattene» er funnet er det tid for å telle opp.

Dersom barna er litt eldre, kan man tillegge flere ting til leken. Sirkler kan telle dobbelt poeng blant annet.

Etter hvert kan man rullere på hvem som gjemmer skattene. Husk å inkludere alle underveis, det gir mest glede for hver enkelt.

Les også; Verdens beste lekeplass

Vannballonger

Fyll opp mange vann ballonger i ulike farger. Få barna til å hjelpe deg med å sortere vann ballongene i bøtter etter farge.

Etterpå er barna på hvert sitt lag og kaster vann ballonger på hverandre. Alternativt kan en voksen være «mål» og stå i midten. Stor glede for liten og stor.

(sortering og øvelse på farger)

Kims lek

Legg 5-8 ulike farger, leker eller ting fra naturen under ett teppe. La barna få se godt på alle gjenstandene først og benevn fargene/ tingene. Legg så over teppet.

Under teppet tar en voksen bort en gjenstand og åpner så opp teppet.

Da skal barna gjette/huske hva slags farge/gjenstand som er borte. Den voksne bestemmer om barna skal gjette/huske sammen eller om ett og ett barn skal gjøre det.

(hukommelsestrening og stimulering av begreper/farger)

Haien kommer

Tegn opp fire sirkler i ulike farger på asfalten. Del barna inn i grupper. En står i midten og er hai. Haien roper ut en etter en farge som skal løpe rundt. Plutselig roper haien «haien kommer» og alle barna må løpe bort til sin farge.

Den siste som ikke er tatt har «vunnet» og kan være hai neste gang.

(motorisk trening, må holde på konsentrasjon/oppmerksomhet, stimulering av farger)

Pedagogene i Tubus Idrettsbarnehage

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *