5 tips til deg som skal på jobbintervju

5 tips til deg som skal på jobbintervju

5 tips til deg som skal på jobbintervju.

Har du endelig blitt kalt inn til et jobbintervju? Gratulerer!

Det er spennende å jakte på drømmejobben. Når du endelig har kommet gjennom det første nåløyet som et jobbintervju er må du være sikker på at du presenterer deg fra din beste side, og er ærlig på hvem du er.

Det er viktig at du stiller godt forberedt og tenker gjennom hva du ønsker å få frem.

1: Finn ut mest mulig om barnehagen

Det første du bør gjøre er å lese deg opp på den barnehagen du har søkt jobb i. Hva er barnehagenes historie, og hva jobber de spesielt med i dag?

Hvor mange avdelinger har de? Hvordan oppfattes barnehagen i nærmiljøet? Hva mener de ansatte som jobber der? Kort fortalt trenger du å finne ut mest mulig om den barnehagen du har søkt jobb i.

Dette fordi du helt sikkert blir spurt om hva du vet om barnehagen, men minst like viktig for å danne deg et bilde om dette er en arbeidsplass du ønsker å jobbe i.

Et godt tips er å besøke barnehagens nettsider og facebookprofil, lese årsplanen og andre dokumenter som er tilgjengelig. Hvis du vet om noen som har kjennskap til den aktuelle barnehagen er dette også god informasjon å ta med seg inn i intervjusituasjonen.

2: Forbered deg på hvilke spørsmål du kan få 

Hele hensikten med intervjusituasjonen er at de som skal ansette deg får et inntrykk av hvordan du vil fungere i den aktuelle jobben. Det er noen spørsmål som typisk går igjen i alle typer jobbintervjuer. Forbered deg godt på disse:

 • Hvorfor søkte du på akkurat denne jobben?
 • Hva brenner du for?
 • Hvor motivert er du?
 • Hva er dine sterke sider?
 • Er du endringsvillig og lærevillig?
 • Har du selvinnsikt?
 • Hvem er du i en personalgruppe?
 • Hvilke resultater kan du vise til?
 • Hvorfor skal vi ansette akkurat deg?

Alt dette er med på å si noe om dine personlige egenskaper, som er de viktigste for å få jobben så lenge din kompetanse er riktig.

Les også

3: Forbered noen egne spørsmål til intervjuet 

I intervjusituasjonen er det viktig at de som intervjuer deg får et inntrykk av hvem de har foran seg. Men minst like viktig er det at også du får et inntrykk av hvordan det er å jobbe i den aktuelle barnehagen. Still gjerne spørsmål som:

 • Hvilke egenskaper ser dere etter i den nye personen?
 • Hva preger arbeidsmiljøet i barnehagen?
 • Hvordan vil en typisk arbeidsdag se ut?
 • Kommer det nye spesielle satsningsområder fremover?
 • Hvordan er muligheten til utvikling og kompetanseheving i barnehagen?
 • Hvor mange er kalt inn til intervju?
 • Hvordan forløper ansettelsesprosessen videre?
 • Når kan jeg forvente svar på om jeg har fått jobben?

Det er viktig at du er trygg på at dette er en god og utviklende arbeidsplass for deg selv.

Derfor er det alltid lurt å være forberedt på å stille noen spørsmål i intervjuet. Dette viser at du er engasjert og nysgjerrig på hva du går inn i, og det er alltid positivt.

4: Presenter deg selv godt, og vær deg selv

Det er når du sitter i jobbintervju har sjansen til å skape et godt inntrykk av deg selv, og helst så godt at de som intervjuer deg sitter igjen med noe de husker godt når de til slutt skal velge ut en person blant flere kvalifiserte søkere.

Du må trekke frem dine beste sider og erfaringer som gjør akkurat deg til den mest kvalifiserte for denne jobben. Hva er dine sterke sider? Hvorfor er du den rette til denne jobben?

Hva kan du bidra med for at barnehagen skal oppnå sine målsetninger? Hva er dine verdier? Det er lett å gjennomskue en kandidat som pynter på beskrivelsen av seg selv og sin erfaring.

Et godt råd er å være ærlig men profesjonell i dine beskrivelser. Du ønsker vel ikke å bli ansatt på et feilaktig grunnlag som det vil være vanskelig å leve opp til?

5: Du er blant venner

Ble du nervøs og stressa etter at du leste alt dette? Ro helt ned. Du er blant venner! De som skal intervjue deg har lagt ned en masse jobb i å plukke ut de personene de ønsker å intervjue.

De er derfor minst like spent på å møte deg som du er i å møte dem. Derfor er det viktig at du er godt forberedt til et jobbintervju.

Å komme gjennom nåløyet til en intervjusituasjon er en seier i seg selv. Alle som kommer til intervju er kvalifiserte til stillingen. Det er viktig å huske på når du skal på intervju!

Nå gjenstår det bare å overbevise om at dine personlige egenskaper og verdier er de beste for denne jobben. Vær positiv og engasjert. Og husk: Vær deg selv.

Lykke til med intervjuet.

Elisabeth Karlsen – Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *