Wenche Johansen

Wenche Johansen

Om Wenche Johansen

Kollegene til Wenche sier hun er

lyttende, trygg, rolig og harmonisk

Hvor lenge har du jobbet i barnehage?

Jeg har jobbet 10 år her i Kulås. Til sammen har jeg jobbet i barnehage i 24 år.

Hva tenker du om å jobbe i barnehage?

Jeg tenker at det er morsomt! Det er utviklende, utfordrende og det er givende. Du lærer noe hver dag. Selv om jeg har jobbet i 24 år, er jeg absolutt ikke utlært. Jeg lærer noe nytt hver dag. Barn er jo forskjellige, og de har forskjellig bagasje med seg. I forhold til før synes jeg det er flere med alvorligere bagasje nå enn før. Og der kommer utfordringene. Hvordan skal du få de til å få en god dag. Selv om vi får til det en dag, så er ikke det noe mal. Alle barna er ulike.

Kreves det spesielle egenskaper å jobbe i barnehage?

Ja det tenker jeg absolutt. Med et stort JA! Du må ha kunnskap om barn, eller hvert fall et ønske om å få kunnskap om barn. Du må være ydmyk, du må være lyttende, forståelsesfull, og snakke på en måte som barn forstår, uten å være nedlatende. Og at man ikke tenker på de som en kopp som skal fylles opp, og at jeg skal fylle opp den koppen. For den koppen har de. Bare at jeg kan veilede de litt. Også må man være villig til å lære. Og det er ikke noe galt i å være litt «gæærn». Litt morsomt når man klarer å overraske barna.

Hvordan har utviklingen i det å jobbe i barnehage vært? (Før/nå)

Jeg tenker at før så var det mer «oppbevaring» av barn. Man hadde ikke de kravene før som vi har nå, og dermed ble det mer oppbevaring enn utvikling og læring. Og slik tror jeg mange tenker fortsatt. Jeg tror folk kan for lite om barnehage. Nå så har det blitt en læringsarena, som er kjempeviktig. Man legger grunnlaget her for skole, jobb og livet. Og hvor viktige vi egentlig er, er faktisk litt skremmende å tenke på. Vi har så stor makt i livet til barna. Nå er det flere barn per voksen. Noe som betyr at man får ikke så lange gode stunder med hvert enkelt barn som man skulle ønske. Vi får gode stunder nå også, men ikke i den grad som man kanskje ønsker. Det er ofte «Du må vente litt» hvis et barn f.eks. spør om man kan lese for dem. Jeg synes det var mye lettere før å kunne sette seg ned med barna.

Hva er det morsomste du gjør på jobb?

Det morsomste jeg gjør på jobb er å snakke med barna og prøve å sette seg inn i hvordan de tenker. Være i nærheten av leken, og høre hvordan de snakker sammen, og megler seg imellom. Hvordan de finner ut av ting sammen, og blir enige. Det synes jeg er kjempe spennende. Det er også morsomt at aktivitetene mine fenger, og at jeg får med meg barna.

Hva er Barnehagenett for deg, og hvordan er det å være tilknyttet Barnehagenett?

Det er en trygghet. Jeg tenker samhold. Veldig positivt. Det er trygt å ha noen som holder en oppdatert. Det at Barnehagenett er foran andre, er i forkant av det som skjer. Det er veldig spennende. Så vi kan si til andre «Det jobber vi med allerede». Det er også veldig positivt at vi får være med på internkursing, og påfyll av fag, pedagogkvelder og samarbeid med andre barnehager i vårt nettverk. Det er veldig ålreit å høre hvordan andre jobber, og jeg får mye ut av sånne kvelder. Det er veldig ålreit å høre hvordan andre jobber, og jeg får mye ut av sånne kvelder.

Hva er spesielt bra med å jobbe i akkurat din barnehage?

Jeg lærer og opplever så mange ulike kulturer. Mange ulike mennesker med ulik bakgrunn. Jeg kan sitte på foreldremøte og høre på foreldre snakket om hjemlandet sitt. Det er kjempespennende. Man får en annen forståelse for både foreldre og barna hvorfor det er som det er. Jeg setter også pris på at det er høyt faglig nivå hos oss. Det er mange flinke mennesker som jobber her. Man får alltid svar, og man kan diskutere ting sammen. Det er stor takhøyde, og gode kollegaer. Vi jobber sammen som et team, og det er lov å feile. Det gjør det trygt, og man tørr å prøve. Det er godt arbeidsmiljø.

Hva er fokuset ditt akkurat nå i barnehagen? Hvorfor er dette viktig?

Fokuset er språk som vi har som satsningsområde. Språk er jo alt. Det er grunnlaget for trygghet, leken og gir mulighet til utvikling.

Hvilken periode på året i barnehagen liker du aller best?

Jeg liker alle årstidene. Men favoritten er våren. Det er da ting skjer. Når det er vår blir alt mye lettere. Og man kan undre seg litt ved alt som kommer nytt i naturen.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg spiller i korps. Jeg spiller fløyte, og spiller i Greåker musikkorps. Liker å slappe av, være sammen med familien, og gå turer, da får jeg «renset hodet».

Hva får deg til å le?

I barnehagene er det å høre på barna snakke sammen. Morsomme dialoger. Privat ler jeg meg i hjel av Dagfinn Lyngbø. Han synes jeg er veldig morsom.

Hva er ditt beste barndomsminne?

Husker veldig godt jeg og venninnen min var ute og lekte en dag det hadde regnet. På veien var det en dyp grøft med vann, og vi satt oss oppi der. Når vi satt hadde vi vann opp til armene. Ellers likte jeg å leke alene også. Da hadde jeg rollespill med meg selv, og lekte kontor. Ellers lekte jeg med venninner hvor vi lekte med dukker i peisestuen.

«Vi i Barnehagenett er så heldige som har mennesker som akkurat Wenche som jobber for oss. Som sier det er utviklende, utfordrende og givende å jobbe i barnehage. Og som sier at det morsomste hun gjør på jobb er å snakke med barna og prøve å sette seg inn i hvordan de tenker. Og at du må være ydmyk, du må være lyttende og forståelsesfull mot barna. Akkurat slik alle våre barn fortjener å ha det. Takk for at du er den du er Wenche og at du velger å dele det med alle rundt deg. Sammen er vi barnehagenett.»