Tips til en mer miljøvennlig jul

Tips til en mer miljøvennlig jul

Noen enkle tips til en mer miljøvennlig jul.

Det finnes få ting som er så vakkert og skaper så mye begeistring i hele familien  som et juletre fylt av pakker for store og små. Forventningene til hva som ligger under treet har bygget seg opp gjennom hele desember, og barna venter utålmodige på å få begynne å pakke ut alle de fine gavene.  

Juletida dobler plastavfallet

I en slik stund tenker få av oss over at vi i løpet av juletida nesten dobler plastavfallet vårt på grunn av gave emballasje og gavepapir.

Plast er et materiale som vi mennesker er helt avhengig av. Samtidig spiller plasten hovedrollen i en av vår tids største miljøutfordringer. Plast forsvinner aldri, den brytes bare ned til mindre plastbiter som kalles mikroplast og er et enormt miljøproblem. For når plasten havner i naturen og i havet blir den liggende der i evig tid.

Vanlig gavepapir, også kjent som julepapir, kan ikke resirkuleres i alle kommuner, og om det havner feil kan det ødelegge for gjenvinningen. Slikt papir kan også være skadelig for både peis og miljø om du velger å fyre med det.

Julepapir inneholder svært mye fargestoff og mineraler, som leire og kalsiumkarbonat. Mineralene som brukes i julepapir, og som det er vanskelig å gjenvinne, bidrar til at papiret blir mindre gjennomsiktig, at det er hvitere og slettere.

Dette gjør at denne papirtypen er lite miljøvennlig. Det er svært dårlig egnet som råstoff for resirkulering og ikke ønsket av papirfabrikkene som råvare.

Noen enkle tips til en mer miljøvennlig jul

En god løsning på å redusere gave emballasje og å bruke mindre julepapir er rett og slett å kjøpe færre gaver. Hvorfor ikke bare spleise på en gave som kanskje koster litt mer, men som vil vare lengre?

Hva med å gi bort en opplevelse?

Vær bevisst og kjøp gaver som ikke er laget av plast. Det finnes mange gaver som er laget av tre eller stoffbasert materiale.

Bruk minst mulig gavepapir og gavebånd når du pakker inn gavene. Og husket du det ikke i fjor, så er det fullt mulig å ta vare på gavepairet og gjenbruke det til neste år.

Pakk inn gavene med alternativt gavepapir. Du kan bruke aviser, poser, nett, vrengte pappesker eller annen nøytral emballasje som kan bli flott gaveinnpakning.

Skal du kjøpe gavepapir bør det være en type gråpapir eller kraftpapir som lett lar seg resirkulere.

Husk at gavebånd og annen pynt ofte er laget av plast.

Og sist men ikke minst. Når julefreden har senket seg og det skal ryddes etter oppakningen av gaver, så husk at gavepapir og gavebånd du ikke tar vare på til neste år, ikke skal kastet i papiravfallet, men i restavfallet.

Vi oppfordrer dere til å gjøre noen enkle endringer nå som gjør julen 2020 litt mer miljøvennlig. Vi ønsker dere alle en riktig god jul.

På sortere.no finner du informasjon om avfallshåndtering og sortering av avfall for husholdninger i din kommune.

Turi Dolve Lund – Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen, og få nye tips og artikler rett i postkassen.

Klikk her; Meld meg på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *