Tips til bærekraftige julegaver

Tips til bærekraftige julegaver

Jeg elsker julen

Nå sitter du vel og tenker på julegaver, eller at jeg skriver ønskeliste til julenissen? Men nei, det gjør jeg ikke. Jeg tenker nemlig på at julehysteriet – nok en gang – er over oss.

Må legge til at jeg elsker julen, og alt den fører med seg av tradisjoner, julemat, julegaver og julekos. Samtidig føler jeg at vi nå beveger oss på grensen til hva som kan forsvares, og det har vi allerede gjort i noen år.

Julekalenderen

Da jeg vokste opp hadde vi, en julekalender med små sjokoladebiter. Kanskje ikke råflott, men slik jeg husker det, «rågodt»! Jeg husker godt hvor stas det var å åpne denne, mens vi telte dagene ned mot jul.

I disse dager har jeg inntrykk av at det er masse store godterikalendere i de tusen hjem, men stopper det der? Nei da. I tillegg må det også være pakkekalender med alt mulig krims og krams, eller rett og slett flotte gaver mange dager før dagen det faktisk skal åpnes julegaver.

Ikke stopper det der heller. Det må jo også være en kalender som barna kan åpne når de kommer hjem fra skole og barnehage. Eksempelvis en fotball-kalender. Og i tillegg har de kanskje også fått klassikeren av en julekalender, den med en liten sjokoladebit. Slik at du skal være helt sikker på å telle riktig ned til jul!

En smule overdrevent

Dette er kanskje en smule overdrevet, men vær du sikker. Det brukes ikke smuler på julen i de tusen hjem.

Også i år er det julehysteri med overdreven bruk av penger. I snitt vil hver person i Norge bruke godt over 10 000 kroner på årets julehandel. Julen er allikevel så mye mer en julegaver og pengehysteri, men det tror jeg vi er i ferd med å glemme.

Bærekraftige julegaver

Jeg ønsker større fokus på bærekraftige julegaver. Gaver som man lager selv – eller går det an å tenke gjenbruk? Ikke det at man skal gi bort brukte underbukser til jul, men gå over hva du faktisk har liggende i huset ditt. Ting du har allerede har kjøpt, men fordi du har så mye fra før av så har du ikke funnet plass til det, eller rett og slett ikke rukket å ta det i bruk.

Jeg eksempelvis, har flere plagg med klær som jeg ikke engang har tatt av prislappen på. Kan ikke dette fungere som gave til en far/ mor eller en søster/bror? Jo, det tror jeg helt sikkert. I hvert fall hvis en av de har samme smak, da har du en sikker vinner!! Eller hva med å ha juleverksted sammen med dine barn? Slik at dere sammen kan lage julegaver til venner og familie, eller til noen som trenger en oppmuntring.

Tips til bærekraftige julegaver

Det er ikke prisen på julegaver som skal være styrende for gleden mottakelsen får. Benytt sjansen til å legge tid og omtanke i julegaven, og du vil se at stemningen blir like fin. Herunder vil jeg dele noen tips til bærekraftige julegaver – gaver som vil gi glede til både mottakeren og miljøet.

Har du en i familien som “alltid” fryser, enten generelt eller som ofte blir kald på ørene?

  • Da kan du strikke eller hekle noe som hjelper i vinterkulda!

Har du en venn eller en i familien som trives i sofakroken?

  • Sy en bløt eller hard pute. Alt ettersom, smak og behag!

Har du en i venn eller en i familien som er glad i planter eller eksempelvis chili?

  • Plant det i en potte, og la han/hun selv få gleden av å se og stelle den frem!

Har du en venn eller en i familien som er glad i klær?

  • Gjenbruk og/eller lag din egen kolleksjon av brukte klær!

Har du en sukkerhungrig venn eller en i familien?

  • Lag noe deilig sukkertøy, bruk et gammelt syltetøyglass og vær kreativ med pyntingen!

Har du ett barn, eller flere som elsker å leke?

  • Gå på skattejakt i en bruktbutikk, og kanskje du finner den nye favorittleken til ditt barn! Gå gjerne for tre-leke, som er både holdbar og miljøvennlig.

Har du en venn eller en i familien som setter pris på en god middag?

  • Lag en meny, som du vil komme og tilberede en kveld i januar. Da vil du i tillegg til god mat, få dele kvelden sammen og ha det hyggelig!

Har du en venn eller en i familien som du vet vil sette pris på litt hjelp?

  • Gi en skikkelig husvask i julegave, eller gi et klippekort på bilvask mot at du selv får vaske bilen hans/hennes gjennom året, eller kjøp en snømåke som du kan disponere fritt i din venn/familie sin gårdsplass når snøen kommer.

Har du en venn eller familie som sjelden rekker å komme seg ut?

  • Tilby 2 helger som du stiller som barnevakt i det neste året!

Har du en kjæreste, kone eller mann som du vet er glad i en klem?

  • Ja, forsikre deg om at du skal klemme han/hun minst to ganger i uken, og du skal se det oppstår lykke på mange vis.

Eller snu helt på det. Lag noe, still opp for noen, eller ja, kjøp noe til en eller flere du vet ikke har så mye å rutte med!! Det kan bety alt, og jeg lover deg: Du vil sitte med en fantastisk følelse i kroppen. En følelse av å utgjøre en forskjell for en annen venn eller familie, kjent eller ukjent!

Snakk sammen på forhånd

Mulighetene er mange, men det handler om å ta sjansen på å endre fokus. Begrunn med hvorfor, og snakk sammen på forhånd. Da vil dere se at julen blir like fin, og du kan også se at økonomien fortsatt er på stell. Det vil jeg også tro har noe å si på julestemningen.

Ungdommen har gått foran i miljøsaker de siste årene, og nå er det på tide at vi voksne går foran med å skape en jul uten kjøpepress og gavehysteri. Våre holdninger smitter, både små og store.

3 gode råd

Ikke tre nøtter og askepott, men til slutt, tre gode råd før jeg ønsker dere alle en god adventstid:

  • Velger du plastjuletre, holder det i mange år hvis du tar vare på det
  • Velg miljøvennlig julepapir
  • Ikke kast mat. (Og ikke kast ribbefett i vasken. Hvis du da ikke ønsker deg rotter til jul…)

God jul!

Raymond Tiochta – Barnehagenett

PS: Jeg er absolutt ikke i mål selv, men jeg skal forsøke å gjøre noe. Tar du også sjansen?

Meld deg på Barnehagebloggen, og få nye tips og artikler rett i postkassen.

Klikk her; Meld meg på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *