Snu ferie til hverdag

Snu ferie til hverdag

I disse sommertider tar de fleste seg en lengre velfortjent ferie. Ferien er en god måte å roe ned, ikke tenke på hverdag og ha det moro med familien.

Det er positivt for barnet å være med foreldre og familie, barnet vil være i fokus. Dere kan skape gode og minnerike fellesopplevelser som barnet kanskje tar med seg videre i livet.

Forskyver leggetiden

Med ferien følger kanskje ting man ikke gjør til hverdag, som å spise masse god mat eller lengre kvelder.

De fleste forskyver leggetiden til barna i ferien, da kan det være tøft for både barn og voksne å komme tilbake til hverdagen.

Fortvil ikke, her kommer noen tips til hvordan man med barn enklere kan snu ferien til hverdag.

Husk at det først og fremst kan være lurt å tenke på hva deres barn tåler av endringer og hvordan barnet takler hverdagen etter en ferie.

Dere er selv eksperter på egne barn, ta en vurdering på hva som passer din familie og ditt barn.

Vask og orden av hus

Før dere reiser kan det være greit å ha det i orden der dere bor. Det er ikke snakk om at man skal stresse med å gjøre boligen helt strøken, men i en viss orden. Vask klær som ikke skal med på tur, ta en runde på barnas soverom og på kjøkkenet. Dette vil gjøre det mer avslappende for små og store å komme hjem. Det vil bli noe mindre å tenke på etter dere har kommet hjem.

Når man skal være hjemme i ferien, vil det fortsatt være lurt å ikke la vasking og rydding bli helt fraværende. Lag heller en ferierutine som passer for dere.

Rutiner i ferien

Det er positivt for barn å ha det moro med familien på litt andre premisser enn i hverdagen, men barn reagerer ulikt på endring av rutiner.

For noen barn kan det bli svært vanskelig å komme tilbake til de hverdagslige rutinene. Derfor kan rutiner i ferien gjøre det enklere å komme tilbake igjen.

Les også; Når planen er å ikke ha en plan

Kosemat

De fleste koser seg med god mat og litt ekstra dessert. Det kan være veldig stas for barna, men vil kunne gjøre at de blir avhengig av sukker og fet mat.

De mister kanskje lysten på ”ordentlig” mat. For å gjøre det enklere for barnet å komme tilbake til hverdagen igjen, kan det være lurt å begrense inntak av søtsaker og ”kosemat”.

Dette kan gjøre at barnet ikke sliter like mye som det kunne ha gjort om dere går ”all in” for å kose dere.

Prøv heller å finne noen alternativer til usunn mat. Frukt kan være en god erstatter til dessert.

Men ikke glem at det er lov til å kose seg på ferie!

Leggetider

Leggetider har en tendens til å bli forskjøvet i ferien. Søvnterapeuter mener at det kan gå greit med noen sene kvelder for barna, men at det er viktig å begrense de. Dette gjelder spesielt for de yngste barna, de eldre barna klarer seg bedre. Det kan merkes på de fleste barn når grensen er nådd og de har fått for lite eller for dårlig søvn. Da kan barna fortere ty til gråt, ha mindre toleranse for det meste og ikke minst miste matlyst. Derfor vil det kunne være viktig å ha ganske like, om ikke like leggetider som man har til hverdag.

Om leggetidene blir forskjøvet vil dere ha litt ekstra å jobbe med når ferien er over. Søvnforskere tipser da om at man kan legge barnet 20 minutter før dets egentlige legge tid når døgnet skal snus tilbake. Barnet vil kanskje ikke klare å sove, men det er viktig å hvile. Man vekker så barnet til den samme tiden som man ville gjort på en hverdag. Dette blir en tøff dag for både deg og barnet, men barnet vil være mer trøtt neste kveld. Husk at det er enklere for å gjøre dette i ett par tre dager før hverdagen starter. Slik at barnet kan være hjemme og ha muligheten til å slappe av.

Etter ferien

Det kan være behagelig for barnet å ha tid til å tilpasse seg hjemmemiljøet igjen. Derfor kan det være gunstig for familien å komme hjem 2-3 dager før hverdagslivet starter. Da får du ekstra med tid til å lande litt med familien din. Man får tid til å smårydde og vaske alt av klær som har vært med på tur.

Om ditt barn skal tilbake til barnehagen, kan det være godt for barnet å få litt kortere dager enn normalt. Det er ikke alltid det går knirkefritt å komme tilbake igjen fra ferie. For noen barn kommer dette av seg selv, mens andre trenger litt tid til å venne seg til å være tilbake.

Bruk og mye tid med barnet ditt! I ferien har dere hatt masse tid til hverandre og overgangen fra å ha deres fulle oppmerksomhet til en travel hverdag kan være tøff! Husk å prioritere å ta det litt ekstra med ro og sett av ekstra med tid til å være med barnet og din familie.

Ta masse bilder som dere kan se tilbake på når dere kommer hjem. Dette kan være en morsom aktivitet for barnet, samtidig som dere får kvalitetstid sammen.

For å slippe å begynne å stresse når ferien er over, er det smart å planlegge hver morgen.

Lag matpakker og legg fram klær til både barnet og deg selv kvelden før. Dette er og noe du og kan gjøre med barnet.

Sjekk planen til barnehagen eller skolen og se på værmeldingen. Dette gjør at du ikke vil få noen overraskelser på morgenen som fører til stress.

Gjør deg selv klar før du vekker barnet, på den måten kan du starte dagen rolig.

Ikke stress

Ikke stress barnet med å komme inn i rutiner. Barnet vil vende seg til hverdagen igjen sakte men sikkert.

Det er ikke noe fasit på hvor lang tid det tar for barnet dit, det kan ta alt fra en dag til en uke.

Forbered dere på en liten ”ferie- blues” når dere kommer tilbake igjen. Den er vanlig å kjenne på kroppen både for barn og voksne.

Husk å nyt ferien så lenge du kan. Om man skal begynne å stresse over å komme tilbake til hverdagen er vel hele vitsen med ferien borte?

Dette kan igjen skape uro, ikke bare hos de voksne men og hos barnet. Kos dere!

Emilie Nomme Meli

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *