Slutte med smokk

Slutte med smokk

Først så bruker man kanskje mye tid og energi på å få barnet til å ta smokken som nyfødt baby. Så går det 2- 3 år og bruker vi mye tid og energi og kanskje penger på å få barnet til å slutte med smokk.

Barnet fødes med et sugeinstinkt

Smokken er basert på et enkelt prinsipp. Barnet fødes med et sugeinstinkt, som er livsviktig i det første leveåret. Det er denne refleksen en smokk er ment å skulle tilfredsstille. Men for noen virker det som denne refleksen og dette behovet varer enda lengre.

Ifølge Pasienthåndboka bør foreldrene forsøke å få barnet til å slutte med smokken ved ett- til to-årsalderen. Suttebehovet skal også avta og opphører oftest i 12-15 måneders alder. Mange foreldre opplever at suttebehovet varer betydelig lengre enn det.

– Dess lenger barnet bruker smokk utover dette stadiet, jo større er også risikoen for tannproblemer, som mulig skjevstilling av tennene, ifølge Gudrun Skjæveland.

Smokken gir trygghet

Samtidig gir smokken trygghet og trøst og hjelper barnet med å finne ro, trøst og trygghet. Mange begynner også i barnehagen rundt 12-15 månedsalderen.

Barnehagestart er noe som ofte føles skummelt og uttrygt i starten. Da er det veldig fint at barnet har en trygghet som de kan finne ro og trøst i og her spiller smokken ofte en stor rolle.

Jeg som barnehageansatt opplever at barn med smokk ofte er lettere å trøste og de roer seg fortere når mamma og pappa drar fordi de har smokken som en trygghet.

Smokk i barnehagen

Slutte med smokk samtidig som man skal begynne i barnehagen er noe jeg ikke anbefaler. Men jeg er gjerne med på å oppmuntre til smokkelutt når barnet er trygg i barnehagen.

I starten lar vi gjerne barna får smokken når behovet er der, etter hvert tar vi den gradvis bort når barnet skal spise og vi ser at det er i god lek.

Barnet får smokken når det skal sove eller hvile, så legges på hylla igjen når barnet har våknet og er klar for lek.

Les også; 7 tips til bedre språkutvikling hjemme

Snakk med barnet om å slutte med smokk

Det er veldig viktig at vi forbereder og prater med barnet om dette med å slutte med smokk. La barnet få tid til å forberede seg og venne seg til at en dag må det slutte helt med smokk.

Det er ulikt hvordan hver enkelt ønsker å løse dette, men et eksempel kan være å sette en dato og lage et nedtellings-skjema.

Man kan la barnet gi smokken til en annen baby som har mer bruk for den, eller sende/gi den til for eksempel Kaptein Sabeltann eller nissen.

Kanskje gir man barnet en belønning i form av en leke eller en opplevelse, noe barnet ønsker seg.

Når barnet protesterer

Selv om man gjør alt helt ”riktig”, bør man forberede seg på at det kommer situasjoner hvor barnet protesterer og blir lei seg. Det er en helt naturlig reaksjon, og en måte å bearbeide tap på.

Når barnet savner smokken, bør du anerkjenne det. Stryke barnet på hodet, trøste det, og si at du forstår at barnet er lei seg.

Husk smokken har vært barnets bestevenn fra den var bitte liten, derfor krever det tålmodighet og respekt fra foreldrene for å støtte barnet i denne avskjeden.

Lykke til! Husk at vi i barnehagen vil være med å hjelpe dere i prosessen.

Kristin Røttereng – Sydskogen barnehage

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *