Den magiske førjulstiden og Rampenissen

Den magiske førjulstiden og rampenissen

Rampenissen

«Trine, vet du hva rampenissen har gjort hjemme hos meg?» En jente på 4 år kommer helt bort til meg som sitter på stolen på kontoret mitt. Nesen hennes er helt inntil min. Jeg forstår at dette er viktig.

Det lille ansiktet lyser opp og hun bobler over av oppriktig oppgitthet, men stor lykke når hun forteller at hjemme hos henne har rampenissen faktisk bæsja i et glass og hadde fått litt bæsj på lua til og med. Vi snakker litt om den rampestreken og er enige om at det er ganske spesielt av rampenissen det der.

Hun ber meg bli med til avdelingen for å se hva rampenissen har gjort der- den har nemlig gjemt flaskevogna. Men hun tror hun vet hvor den er- så hun vil gjerne vise meg det. Hun gleder seg nå til samlingsstunden, for da skal alle barna lete etter vognen.

Min egen julekalender

For meg er det en julekalender i seg selv å følge denne jentas fortellinger om hva rampenissen har gjort hjemme hos henne. Jeg koser meg med alt rampenissen finner på og hennes evne til å videreformidle hennes opplevelser og tanker rundt det.

Det skal ikke så mange grep til for å gjøre en førjulstid magisk. Det behøver ikke koste så mye heller. Rampenissens sprell hjemme eller i barnehagen er gjort med enkle, men effektfulle virkemidler. Han surrer dorull rundt esken med fargestifter eller gjemmer støvlene til barna. Kanskje har han konditorfarge i melken eller har knytt sammen ermene på jakkene.

Mange familier sliter

Vi må nå, mer enn på lang tid, ta innover oss at det er familier som har det økonomisk vanskelig. Senest i dag traff jeg en forelder som sa til meg at det var fint at vi bakte pepperkaker og sånt i barnehagen, for ikke alle har råd til det. Om det var på egne vegne eller omtanke for andre, vet jeg ikke. Det spiller heller ingen rolle.

Vi har diskutert hvor mange av tradisjonene vi skal ha i barnehagen. Er det kanskje ikke foreldre som bør og skal opprettholde tradisjoner? Med den tilbakemeldingen jeg fikk i dag tenker jeg at det er viktigere enn noen gang at vi baker pepperkaker og lussekatter, at nissen kommer på besøk og at vi spiser julegrøt med mandel. Og kanskje er rampenissen en ny tradisjon å ta med seg videre?

Det er ikke alle som kan prioritere det hjemme og er glade for at barnet får oppleve det i barnehagen. På den måten er vi som barnehage en viktig tradisjonsbærer for barna. Vi sørger for at alle barn – uansett hvordan situasjonen er hjemme – har fått litt julemagi her hos oss i barnehagen.https://barnehagenett.no/tips-til-baerekraftige-julegaver/embed/#?secret=4QLreS8zpb#?secret=qhCDC8esaS

Hverdagen i januar

I januar kommer hverdagen igjen. Det vil fortsatt være familier som lever i en stram hverdag. Jeg tenker at hver og en av oss som har så vi klarer oss, bør tenke på de som har vanskelige dager. Kan vi invitere på middag en dag, eller ta med et ekstra barn på kino eller på lekeplassen? Har vi noen fravokste skøyter vi kan gi videre? Her i barnehagen har vi litt ekstra lånetøy og noen ekstra sko og støvler stående. De låner vi ut uten for mange spørsmål. Det skal vi fortsette med.

Det er mange foreldre som strekker seg langt for at deres barn skal få være med på det andre barn gjør og som setter sine egne behov sist. Det kan fort gå ut over både helse, selvfølelse og selvtillit. Det er ikke alle som vil si noe eller har så lyst til å bli spurt, men kanskje en hjelpende hånd uten for mange ord er akkurat det som skal til for å få hverdagen til å gå rundt. Det er ikke bare til jul vi kan spre litt magi – det er muligheter og behov resten av året også.

Førjulsmagi

Nå skal jeg ta med meg disse tankene og gå høre hva rampenissen har gjort både hjemme og på avdelingen til min fireårige historieforteller. Det er ekte førjulsmagi for meg.

Trine Hofseth – Barnehagenett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *