Påske og kyllinger

Påske og kyllinger

Påske og kyllinger

Påsken er godt i gang for mange, og tusenvis av kyllinger er spredt utover det ganske land. I tillegg til dette er det egg, karse, harer, gåsunger osv. Det pyntes i gult på avdelingene, og det serveres gul frokost.

Ungene er begeistret når de får lage så mye fint å ha med hjem. Foreldrene likeså. Men, husker vi å fortelle hvorfor vi markerer påske i barnehagen?

Påsken i Norge

I dag er Norge et multireligiøst og flerkulturelt samfunn. I april er det påske og kristendommen som står i fokus. De fleste nordmenn vet at påsken har med Jesus sin død å gjøre, men hvilken plass kyllinger har oppe i dette, har vi ikke alltid et bevisst forhold til.

Påsken er en tid hvor vi kan la den kristen kulturarven komme til uttrykk, men vi kan også markere andre religiøse, livssynsmessige og kulturelle tradisjoner som er representert i barnehagen.

Andres religiøse og kulturelle bakgrunn

Det går noen skumle strømninger ute i samfunnet vårt, som viser at vi har utfordringer i forhold til å tolerere andres religiøse og kulturelle bakgrunn. Jeg er sikker på at vi som jobber i barnehagen kan bidra til at den generasjon barnehagebarn som vokser opp i dag kan få et mer tolerant syn på andre religioner og andres synspunkter hvis vi er flinke til å sette ord på hva vi gjør, og hvorfor vi gjør det.

Det krever at vi også snakker om andre religioner enn vår egen. Vi må ha kunnskap for å kunne formidle videre. Når vi formidler kultur og tradisjon er det viktig å kjenne bakgrunn, hvilken kontekst befant det seg i når det tok form?

Påske og kyllinger

Hva har vel så kyllinger, gåsunger, egg og karse i barnehagen å gjøre før påske? Påsken handler om Jesu død og oppstandelse. I arbeidet med barn legger vi fokus på livet.

Vi feirer livet, og lager ting i barnehagen som symboliserer liv. Egg som er begynnelsen på et liv, kylling som akkurat har startet sitt liv, gåsunger som er tegnet på at treet fortsatt er i live, karse hvor livet springer ut fra et frø.

Det er usikkert hvor den gule fargen kommer fra, men det er mest sannsynlig fra solen. Den er et symbol på kraft og livsglede, og trolig årsaken til at gul er blitt vår påskefarge her på berget.

Med dette i sekken kan vi snakke med barna om påskebudskapet gjennom kyllinger, egg, karse, gåsunger over en gul frokost.

Riktig god påske!!

Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *