Naturen rett utenfor døra

Naturen rett utenfor døra

Mange tenker kanskje at skogen er det ultimate stedet å utforske naturen. På mange måter har skogen mange naturopplevelser å by på, og det kan være lett å få følelsen at man er i ett med naturen når man oppholder seg der. Men hva med de barnehagene og familiene som ikke har skogen som nærmeste nabo? Bli med på en reise i grøftekanten, i gresshagen eller i parken med barns øyne og nysgjerrighet!  

Hvordan bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring, selv om skogen ikke er nærmeste nabo?

Naturen er der, rett på utsiden døren. Ute i vår egen bakhage, på veien utenfor barnehagen eller i byparken kan det befinne seg utrolig mye spennende, hvis man bare har tid til å sette seg ned å se ordentlig. Ta gjerne med et forstørrelsesglass. Plutselig kan det dukke opp en liten marihøne, som forflytter seg oppover et gresstrå. Eller vent, der er det en maur som bærer på noe som er tre ganger så stort som seg selv. Hvor skal den mon tro? Kan vi følge etter å finne maurtua? Hvorfor er den så sterk? Se der en bille vi aldri har sett før, skal vi ta bilde og undersøke hva den heter? Kanskje vi kan finne ut hva den spiser, og hvor den bor? Bak en stein dukker det opp et skrukketroll, under steinen er trolig resten av familien for det myldrer av de når man løfter den opp. Ble de redde mon tro, det var jo kanskje huset deres som ble løftet opp sånn helt plutselig. Naturen bugner jo av liv og røre.  

Summende bie

Hva er det jeg hører, en summende bie? Ja, se, den landet på den gule blomsten over mylderet av skrukketroll. Enda en gul blomst, en smørbukk, hvis man tar den under haka kan man se om du liker smør! Kanskje vi skal lage blomsterkrans eller en skikkelig fin bukett? Der kommer det også en snegle med huset sitt på ryggen og følehornene høyt til vers. Oj, den smatt inn i det runde huset sitt når vi løftet den opp. Skal vi finne en bøtte og lage det ekstra fint for de sneglene vi finner? Litt gress og litt blader, så har de litt mat. Kanskje noen blomsterblader og noen barnåler og? Det blir et fint sted for sneglene. Over oss titter det noen nysgjerrige spurver og blåmeiser ned, og på asfalten bak oss hopper det fornøyd en linerle.  

Sett deg ned og la naturen komme til deg

Vi finner fram lunsjen og piknikteppe, og legger oss ned i gresset. Så deilig med mat, men det er det flere som synes. Her kommer det fluer, maur og kanskje en plagsom veps. De er vel bare sultne de og? Vi legger oss på magen og titter ned i gresset. Opplevelsene er utallige hvis man bare har tid til å sette seg ned se ordentlig. Så har man ikke skogen som nærmeste nabo, ikke la deg begrense av det. Naturen ligger der uansett. Ta med deg barna ut, så skal du nok se at naturopplevelser er det mange av!   Margrete Wøien – Barnehagenett   Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *