10 aktiviteter og tips for en mer miljøvennlig barnehage

10 aktiviteter og tips for en mer miljøvennlig barnehage

De fleste ønsker nok å bli mer miljøvennlig, men det kan være vanskelig i en travel hverdag preget av rutiner som går sin vante gang.

En kan ha mange store tanker og ideer rundt miljøet, men alle har vel følt på det å ikke strekke til. «Jaja, neste gang skal jeg skylle melkekartongen og kaste den riktig», eller «Makrell i tomat-boksen er så ekkel at nå kaster jeg den bare i restavfallet»?

Hvordan gjøre barnehagen mer miljøvennlig

Her kommer det derfor noen tips til hvordan man kan gjøre barnehagen mer miljøvennlig, og hvordan vi kan inkludere barna slik at de vokser opp med en god og bærekraftig holdning til livet.

Vi har et ansvar om å gi de en god barndom som varer resten av livet, og det kan vi blant annet gjøre ved å få de til å tenke miljøvennlig allerede fra barnehagealder. Dette er bare et fåtall av tips, kanskje kommer barna selv på noe i en samlingsstund om miljøet?

Ti tips

1. Bli rå på kildesortering!

Barna synes oftest at dette er kjempegøy. Lag et eget system inne på avdelingen, men gode bilder slik at barna kan kildesortere på egenhånd. Når beholderne på avdelingen er fulle, kan de være med ut å tømme de også. La de bære bøttene selv slik at de kan føle mestring av aktiviteten.

Vær også bevisst på papirbruk, og ikke print ut eller bruk unødvendig mye papir til for eksempel formingsaktiviteter. Hvis man lurer på hvor man skal kildesortere ting kan man bruke https://sortere.no/ som en god miljøvennlig kilde.

2. Søppelpose

Alltid ha en søppelpose festet til sekken på tur, slik at søppel enten de voksne eller barna finner på bakken enkelt kan puttes oppi posen. Her ligger det masse læring, og en kan også lage noen søppelregler som for eksempel at barna ikke skal plukke opp røyk/snus. Det er det de voksne som gjør og med hansker. Eller som vi har erfart, ikke putt søppel i munnen!

3. Unngå plast

Unngå produkter som er laget av eller pakket i plast. Plastikk er på mange måter et fantastisk materiale, og det gjør hverdagen vår «enklere», men dessverre er den svært lite miljøvennlig og brytes ikke ned i naturen. Selv om en er flink til å resirkulere det, er det dessverre alltid en sjanse for at plasten havner på avveie i naturen.

Her kan barnehagen bli flinke til å kutte ut unødvendige plastprodukter, som for eksempel skotrekk og plastposer til skittentøy.

Barna kan inkluderes ved at man gir de kunnskap om plast som materiale, og andre materialer en kan bruke i stedet. Kanskje plastikk er borte når barna som går i barnehagen nå er voksne?

4. Unngå glitter

Unngå bruk at glitter i forming. Det mange kanskje ikke er klar over er at de fleste glittertyper inneholder små plastbiter. Når barna da vasker seg på henda etter forming, så går alt glitteret ned i vasken og til slutt ut i havet.

Er det da noe annet en kan bruke i stedet for glitter? Hvordan kan en få ting til å skinne? Har barna noen egne tanker?

5. Lag kunst

Lag søppelkunst av søppel man finner ute på tur eller i barnehagen. Har noen av barna noe «søppel» hjemme som kan brukes til kunst? I stedet for å lage kunst, kanskje det er noe som kan repareres og brukes igjen? Å vise barna en «reparasjonskultur» fremfor en «bruk og kast kultur», er med på å endre barnas holdninger til å bli mer bærekraftige.

6. Lag egne kostymer

Oppfordre foreldre til å ikke kjøpe for mye nye klær, for eksempel i forhold til karneval. Kanskje barna kan være med på et kostymeprosjekt i tiden før karneval, og lage egne kostymer i barnehagen?

7. Så grønnsaksfrø

Finnes det noe morsommere enn å spise egendyrket mat? Bare så enkelt som karse som barna har sådd selv på brødskiva, til tomatplanter som står i solveggen ute i barnehagen. Prøv dere frem, og lykkes det ikke ved første forsøk, så synes nok barna det er en morsom aktivitet uansett.

8. Insektshotell

Lag et insektshotell med barna, og plasser det ute i barnehagen. Her kan en hente masse inspirasjon på nettet. Bruk det man finner av materialer i naturen og i barnehagen. Kanskje er en så heldig at det flytter inn en liten humlekoloni også? Husk bare at det må plasseres et solrikt sted, og at det bør være noen pollenrike blomster i nærheten.

9. Bruk miljøagentene

Bruk miljøagentene (https://miljoagentene.no/) sammen med barna, og gjerne oppfordre foreldre til å bruke det på hjemmebane og! Miljøagentene er barnas miljøvernorganisasjon, og de har masse tips til ulike miljøvennlige aktiviteter, og de har også et aktivitetshefte utviklet for barnehager og skoler.

10. Egen modelleire

Lag egen modelleire sammen med barna som man vet hva inneholder. Søk etter oppskrifter på nett, og prøv dere frem sammen med barna!

Les også

Miljøvennlige tiltak

Miljøvennlige tiltak kan føles litt som å jobbe i en stor, grønn oppoverbakke, men sammen blir det mindre tungt! Når man først har fått søppeløynene på ser man søppel overalt, og det hele kan føles ganske så håpløst. Det viktigste en sitter igjen med er at alt hjelper, og videreføre den holdningen til barna. Hvis alle kaster minst en melkekartong riktig hver dag, så er det ganske mange melkekartonger i det store og det hele!

Margrete Wøien – Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *