Heidi Johansen – Wilbergjordet

Heidi Johansen - Wilbergjordet

Om Heidi Johansen

Kollegene til Heidi sier hun er

omsorgsfull, oppmerksom og en gledesspreder.

Hvor lenge har du jobbet i barnehage?

Jeg var ferdig utdannet barnehagelærer i 1992, så det har blitt noen år i barnehage! Her på Wilbergjordet har jeg vært siden 2007, altså i 13 år.

Hva tenker du om å jobbe i barnehage?

Jeg tenker fortsatt etter alle disse årene, at det å jobbe i barnehage er verdens beste jobb. Jeg føler at jeg er født til å være barnehagelærer. Det er det beste yrket som finnes i mine øyne. Jeg blir ikke lei, og synes det er helt fantastisk.

Kreves det spesielle egenskaper å jobbe i barnehage?

Du må brenne for barna og barnehagelivet. Jeg mener at du må «elske” å være sammen med barna hvis det skal bli en meningsfull jobb, og hvis det skal skape en mening. Mening for deg selv, barna og foreldre.

Hvordan har utviklingen i det å jobbe i barnehage vært? (Før/nå)

Det jeg tenker mest på er at det har skjedd en revolusjon innenfor området med barns medvirkning. Før la vi ansatte våre planer, og det meste skulle skje i hel gruppe. Det var ikke så mye fokus på hva barna ville jobbe med. Det er kanskje den største forskjellen. Det at vi har blitt flinkere til å lytte til barna nå, og la de påvirke med hva de er opptatt av, og hva de er interessert i. Antall barn har økt, og åpningstidene er blitt utvidet for å tilpasse oss kundenes behov. Nå ser man på barnehagen som første del i utdanningsløpet. Det var det ikke snakk om tidligere. Helt i starten var barnehage et sted hvor barna var når foreldrene jobbet. Det er høyere krav til oss som jobber i barnehage, med tanke på det faglige. Jeg tenker også at vi selv ser på jobben vår med helt andre øyne enn det vi gjorde før, og har en helt annen yrkesstolthet. Jeg syntes vi også får mer respekt fra andre utad – altså mer respekt for yrket vårt. Jeg opplever at andre beundrer oss som jobber i barnehage.

Hva er det morsomste du gjør på jobb?

Det å være sammen med barna er det morsomste. Jeg synes for eksempel at det er veldig gøy å ha sangstund med barna. Jeg har det med hele barnehagen – hele 108 barn – en gang i måneden. Og det er helt suverent. Og alle samtalene man kan ha med barna, tulle og tøyse med dem. Det er morsomt.

Hva er Barnehagenett for deg, og hvordan er det å være tilknyttet Barnehagenett?

Det blir grunnmuren. Jeg synes det er veldig positivt å være tilknyttet Barnehagenett i det store og hele. Det er trygt fordi vi er flere barnehager, føler at det er en trygg arbeidsplass. Når det kommer til det faglige, så er vi veldig i forkant. Jeg tenker ofte i møte med andre «Men dette jobber vi med allerede», «Å ja, men det gjør vi jo allerede».

Hva er spesielt bra med å jobbe i akkurat din barnehage?

Vi har et veldig positivt miljø. Både foreldre og andre som kommer innom sier at det er trivelig her. Studenter og vikarer vil gjerne tilbake til hit siden de synes det er så positivt hos oss. Jeg merker også på barna at de trives. Jeg synes at jeg har veldig mange dyktige kollegaer, som drar i samme retning med fokus på barna. Vi har også blitt veldig gode på å se hele huset. Ved f. eks. sykdom, hjelper vi til på tvers av avdelingene. Vi har også rullert på personalet rundt omkring på avdelingene, og det har vært veldig positivt.

Hva er fokuset ditt akkurat nå i barnehagen? Hvorfor er dette viktig?

Det er å skape mening! Skape mening i forhold til enkeltbarnet. Se hvor de er i utviklingen, og om det er noen utfordringer. Se enkeltbarnet, og sørge for at kollegaer trives rundt, og at de har meningsfylte hverdager. Dette er alltid mitt fokus. Det er viktig at vi er bevisste på at vi knytter alt vi gjør opp mot vår metodikk og visjon, mot våre styringsdokumenter og Rammeplanen. Det er også viktig at vi gjennomfører det vi sier at vi skal gjøre.

Hvilken periode på året i barnehagen liker du aller best?

Våren liker jeg best. Når vi kan begynne å ta av alle lagene med ull og fleeceklær.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er veldig glad i å være ute. Vi har hund i familien, så det blir mye skogsturer. I tillegg trener jeg en del. Når jeg virkelig skal slappe av er det Suduko som gjelder, og å holde “de små grå” litt i aktivitet.

Hva får deg til å le?

Det er mennesker. Ikke le av, men le med. Alt fra kollegaer og samtaler med barna.

Hva er ditt beste barndomsminne?

Jeg har en bror som er tre år yngre enn meg. Jeg husker en dag vi var små hvor vi fant ut at vi liksom skulle «rømme» hjemmefra. Vi flyttet inn i boden. Der var det en stor varmtvannstank som var god og varm. Vi lagde en hytte inni der med madrasser og tepper. Vi lekte der hele dagen, og fikk alle måltidene våre servert inn der, selv om vi hadde rømt. Da var mamma bra nok. Vi fikk lov til å sove der på natta, og jeg husker at det var skikkelig spennende!

“Vi i Barnehagenett er så heldige som har mennesker som akkurat Heidi med på laget.  

Heidi tenker at det å jobbe i barnehage er verdens beste jobb, og sier at hun er født til å være barnehagelærer.  

Takk for at du er den du er Heidi, og at du velger å dele det med alle rundt deg.  

Sammen er vi Barnehagenett.”