Fra verdensrommet til jorda rundt

”Hello, this is the captain speaking. We are now ready for take off!”

Dette har vært en helt vanlig setning hos oss på fredagene de siste ukene.

Temaet “verdensrommet” gikk over til å bli “jorda rundt”. Vi har reist rundt i verden og besøkt forskjellige land, lært om severdigheter, hovedsteder, byer og tradisjoner.

Vi har hilst på ville dyr, besøkt store kjente parker og spist ny og spennende mat.

Ny reise hver fredag

Som sagt, hver fredag går vi om bord på flyet som skal ta oss til et nytt land. Det har vært viktig underveis at barna har vært med å bestemme hvor vi skal dra.

Med både pass og billetter, og i noen tilfeller også visum, har kabinpersonalet stått klare til å ta imot spente barn som er klare for tur.

Vi voksne starter leken ved å kle oss ut, gjøre om stemmene og bli andre personer enn de vi vanligvis er.

Barna er med på leken fra start til slutt og tar del i rolleleken fra aller første sekund. Det blir nesten som å sitte i et ekte fly.

Sikkerhetsinstruksjonene blir gjentatt hver gang, tyggis for å unngå dotter i øra, belte på under take off. Maten blir servert og drikkebestillinger tatt.

Barna lærer mens de flyr

Mens barna leker fly sammen med oss, lærer de om alt dette. Det er ikke et eneste barn som ikke vet at man skal ta på seg sin egen maske før man hjelper den siden av.

Under turen prater vi om landet vi skal til, og ser bilder og film på prosjektoren underveis. Den har vært et fantastisk hjelpemiddel som vi har brukt mye.

Vi leker oss gjennom uka vi er i landet. I Kina gikk vi f.eks. på den kinesiske mur, i Danmark var vi på teater med skuespill fra H. C Andersen, i Frankrike var vi på Disneyland og selvfølgelig måtte vi også opp i Eiffeltårnet.

På safari i Australia så vi mange dyr vi aldri har sett før. Svarte svaner, det var rart, men så fine!

Selvfølgelig måtte vi ned i saltgruvene i Polen. Vi badet i varme kilder på Island, men vulkanene observerte vi på trygg avstand. Visste dere forresten at Legoland er en park i Danmark, og ikke et eget land?

Leste du;

Leken fortsetter

Leken fortsetter uten oss voksne med, barna reiser nemlig alene i løpet av uka. På tvers av alder og kjønn er det lange lekeperioder, og alle får være med.

Etter Spaniaturen har det blitt veldig populært å dra på stranda med håndklær og badetøy i gangen. Interessen for dyr har blitt stor.

Vi voksne googler og finner fram til den mest giftige slangen. Det har skapt masse undring, som vi voksne prøver å svare på etter beste evne.

Hvordan spiser de egentlig suppe i Kina? Det går jo ikke med pinner… Den gode leken er både ute og inne, og ”våre barn” tar med seg barn fra andre avdelinger på reisen i leken.

En stund nå har fotball-VM vært et stort tema. Vi later som vi er forskjellige lag ut i fra hvor bra de spilte siste kamp. Vi er enige om at det viktigste ikke er å score mål, men å ha det gøy!

Vi voksne lærer også masse

Gjennom leken disse ukene har vi voksne også lært en god del. Når vi jobber med temaer som dette, blir voksenrollen i leken mer tydelig.

Barna vil ha oss med, og vi vil være med. -For dette er ikke bare gøy for barna, det er minst like gøy for oss voksne også. Motivasjonen har økt for hver uke. Alle er med på å finne på nye ting og oppleve nye ting sammen med barna.

Vi jobber sammen på en helt annen måte. Reflekterer muntlig hver dag i tillegg til at vi dokumenterer i skjemaer.

Alle har fått et ark fra hvert land i MEG-permen sin, men den viktigste dokumentasjonen på læring må vel allikevel være når barna forteller hjemme hva de har lært.

Det er ingen tvil om at vi elsker å jobbe på denne måten. Vi får til ting vi nesten ikke trodde var mulig. Til og med foreldrene er engasjerte.

De har tatt med ting fra de forskjellige landene som vi kan bruke. De viser stor interesse i hvor vi skal reise neste uke og forteller at barna snakker mye om dette hjemme.

Det er ikke for ingenting vi sier at vi har stjerner i øya, for det har vi virkelig. Når man gleder seg til å dra på jobb hver eneste dag fordi vi vet vi kommer til å oppleve noe spennende, da har vi virkelig oppnådd noe!

Takk for turene, takk for reisene, takk for opplevelsene.

Julie Lauritsen, assistent i Borgen Barnehage

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *