Barnefamilier – Tips til aktiviteter

Tips til aktiviteter for barnefamilier

Koronaviruset holder barnefamilier hjemme.

Hva kan man finne på for å fylle dagene med noe meningsfylt?

I disse dager sitter tusenvis av barnefamilier, småbarns- og skolebarnsforeldre i hvert sitt hjem og kjenner på ensomheten og utfordringer av å ha store og små barn hjemme samtidig til enhver tid. Dette kan skape mye uroligheter og kan være krevende for både store og små. Men med disse små tipsene og triksene kan kanskje hverdagen gjøres lettere for alle sammen. Stå opp til normal tid og legg opp en plan for hva som skal skje denne dagen. Bruk gjerne bilder og konkreter som gjør det lettere for barna å huske.

Sett av tid

Sett av tid til den egeninitierte barneleken. Vær til stede og aktiv, knytt bånd med barnet ditt. I leken leker barn det de er nysgjerrige på, det de syns er gøy eller til og med det som skremmer de. Bli kjent med barna i leken. Barna syns det gøy med engasjerte voksne i leken,

Hverdagen

• Stå opp til normal tid og legg opp en plan for hva som skal skje denne dagen. Bruk gjerne bilder og konkreter som gjør det lettere for barna å huske.
  • Spis frokost og lunsjmåltider sammen.
  • Gjør en eller flere aktiviteter sammen.
  • Vær ute og aktiv minst en gang hver dag.
  • Spis middag sammen.
  • La barna få delta i hverdagslige arbeidsoppgaver. Ingen er for liten for å kunne hjelpe til.
  • Legg barnet/barna i normal tid.
  • Bruk kvelden til å legge plan for hva morgendagen skal bringe og legg deg selv i normal tid slik at du har overskudd til neste dag.

Tips til aktiviteter

Her er noen tips til aktiviteter som barnefamilier kan gjøre sammen. Så legg fra dere sosiale medier, teknologi, skjermer og andre digitale verktøy. Ta en pause mellom hjemmekontor og arbeid og tilbring kreative og oppfinnsomme aktiviteter sammen. Sammen kan dere skape glede og latter som gjør hverdagen oppmuntrende og man vil sitte igjen med gode opplevelser av en litt uvanlig situasjon.

Relasjoner – å fungere sammen med andre i et fellesskap

Tips til inneaktiviteter:

• Salaby har lagt ut gratis opplegg for både store og små barnehage på: barnehage.salaby.no
  • Ta frem brettspill/puslespill/kort
  • Tegn deres egne puslespill, og pusle de sammen
  • Se på bilder sammen, enten om det er fra barnet selv var liten, barnehage hverdagen eller fra din egen barndom.
  • Lag kunst/malerier/tegninger
  • Perle sammen
  • Lek med plastelina
  • Gjør om stua til en kinosal, lag billetter, pop popcorn/kjeks/drikke og lag en kiosk der man må handle med lekepenger
  • Gå gjennom skuffer og skap som ikke er i daglig bruk for å se om man finner noe nytt og spennende der
  • Lag en hytte under ett bord/stoler eller i sofaen av puter og pledd, kanskje man kan spise lunsjen sin sammen der
  • Lag mat eller bak sammen med barna, la barna få være delaktig under prosessene
  • Kims lek
  • Smake-, lukte- eller gjett lyden leken
  • Ha høytlesning sammen. Kanskje kan man lage en bok sammen, der barnet tegner illustrasjonene og det lages en bok ut ifra de ellers så kan man bruke konkreter (dyr, figurer eller dere selv for å fremføre fortellingen/boken)
  • Syng sanger med eller uten bevegelser
  • Lag bowling av en ball og tomflasker
  • Prøv å få grønnsaker man har hjemme til å gro
  • Leke gjemsel, tampen brenner eller andre leker som passer seg innendørs
  • Lage «hånd dukker» av gamle/enslige sokker/votter
  • Lag paradis av teip
  • Lag trolldeig, hjemmelaget plastelina, slim
  • Bygg hus/bondegårder eller andre omgivelser i duplo/lego
  • Lag forestillinger for andre familiemedlemmer eller barnet/barnas bamser og andre leker
  • Sett opp hinderløyper i stua. Ikke lov til å være nær lavaen/gulvet
  • Gjør noen spennende eksperimenter

Tips til uteaktiviteter:

• Lag hytte av pinner/grener/busker og planker man har liggende
  • La barna få delta i hagearbeid
  • Plukk steiner, kvister og kongler som man kan lage formingsaktiviteter med
  • Gå tur på nye steder
  • La barna få utfordre grov- og finmotorikken ved å gå selv både på asfalt, gress og steiner/fjell
  • Lag lunsj og spis den ute i hagen/lekeplass/skogen
  • Gå tur til et sted der det er tilgang på en dam, innsjø eller havet. Kast steiner i vannet, plukk skjell eller andre ting man finner i vannkanten, lag pinnebåter og la barna få leke med bøtte og spade.
  • Ta med barnet/barna på sykkeltur
  • Lag middagen ute
  • Tenn opp bål
  • Gå fargejakt på vårens farger i naturen

Husk på å ikke oppholde dere på lekeplasser/nærområder/skogssteder der det oppholder seg mange andre for å unngå smitte. Det anbefales å ikke omgås andre barnefamilier, eller større grupper.

Til slutt vil vi alle ønske dere lykke til.

Takk for at dere tar hensyn i tiden som er.

Nyt tiden dere har sammen og ta godt vare på hverandre.

Tuva Sørås Nordby – i samarbeid med flere fra Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Andre nettsider:

www.barnehage.salaby.no – Gyldendals nettside med digitale læringsressurser er nå gjort tilgjengelig for alle

www.malimo.no/hva-er-ressursbiblioteket – Nettside med gratis ressurser (når du er logget inn)

https://www.jegvet.no/barnehage  – Nettside med gratis ressurser

https://nrksuper.no/serie/supernytt/ – Nyheter som er tilpasset barnas alder.

Brillebjørn, gratis lydbok

Del innlegget med vennene dine
Share on LinkedIn