5 tips til rollelek

5 tips til rollelek

Lek og rollelek

Å legge til rette for god lek hjemme er å ta på alvor noe av det som er aller viktigst for barn. Både her og nå, og som grunnlag for videre utvikling og læring. Spesielt er rolleleken viktig for barna. Og små barn leker at de er en annen(rollelek) allerede tidlig men de går på småbarnsavdeling. Men som alt annet. Lek må læres, og vi som foreldre spiller her en viktig rolle.

Lek er det viktigste i barnets liv

Lek er barndommens kjennemerke. Barn leker fordi leken er nødvendig for å vokse og utvikle seg. Leken er en frivilling aktivitet som barnet selv velger å delta i. Lek er ikke bare lek – Lek gir glede og er lystbetont samtidig som den er barns viktigste arena for læring. Lek er læring, og barnehagens helt sentrale arbeidsmetode.

Dette lærer barna i leken

Gjennom leken får barn motoriske-, kognitive-, kommunikative-, og sosiale ferdigheter. Leken er identitetsskapende og bidrar til at barn får en forståelse av seg selv på en rekke ulikeområder. Å legge til rette for god lek hjemme er å ta på alvor noe av det som er aller viktigst for barn. Både her og nå, og som grunnlag for videre utvikling og læring.

Rollelek

Rolleleken ses på som en av de viktigste formene for lek for barna i barnehagen. Barn vil ofte spille roller og late som om de er en annen – det kan være mor eller far, politi eller røver, en hest eller en hund, en person i butikken, en figur de har sett på tv eller i teateret, som for eksempel kaptein Sabeltann, byggmester Bob eller en annen figur. I denne formen for lek prøver barn ut forskjellige måter å være, snakke og oppføre seg på, og de henter inspirasjon til sin lek og fantasi fra andre mennesker og ting de ser rundt seg.

Slik stimulerer du rolleleken

Å stimulere og lære barnet å leke rollelek trenger ikke være vanskelig. Det er bare din og barnets fantasi som setter begrensninger. Her er 5 tips til hva og hvordan du kan gjøre det.

  1. Kjøkkenutstyr

Ta frem gamle kjeler og kasseroller og annet kjøkkenutstyr. Lek at dere lager mat, spiser og smaker på den fantastisk smakfulle maten.

  1. Biler og kjøretøy

Lag motorlyder mens du kjører med lekebilen. Fortell hvor du skal og fyll bensin eller vask bilen.

  1. Telefon

Ta frem telefonen og snakk med bestemor eller en nabo på lissom. Hold en naturlig og litt morsom samtale om emner som fenger barnet.

  1. Lek at du er et dyr

Vær ditt favorittdyr. Hopp som en frosk, sno deg rundt som en slange eller snik deg frem som en katt. Ikke glem å lage lydene som hører til dyret.

  1. Kle deg ut

Bruk noe gammelt tøy du og barnet kan kle seg ut med. Vær en gammel onkel eller tante eller hvem som helst.

Les også; Slik velger du riktig barnehage

Turi Dolve Lund – Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen, og få nye tips og artikler rett i postkassen.

Klikk her; Meld meg på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *