JEG SER DEG

Jeg ser deg

Et lite barn står og ser lengselsfullt ut gjennom vinduet. Han ser ut mot parkeringsplassen og alle bilene – han står og gråter… «Pappa» sier han og tårene renner.

Men heldigvis står han ikke alene. Eli står på kne ved siden av han og har en trygg arm rundt han.

Trist

«Syns du det er trist når pappa går? » spør hun. Gutten nikker bekreftende.

De står der en liten stund til, de snakker om at det er greit å være trist og hva man kan gjøre når man er trist.

Gutten roer seg raskt og plutselig finner han ut at nå vil han gå å finne Julie og Knut for å se hva de leker med.

Gutten heter Harald, er litt over 3 år og begynte på stor avdeling for 2 mndr siden. Han er godt kjent med barnehagen fordi han har gått 2 år på liten avdeling.

Alle dager er forskjellige

Men dagene er forskjellige for han slik som alle andre.

Denne morgenen hadde han fått en litt dårlig start, fordi de hadde sovet litt lenge og fikk det veldig travelt med å komme av gårde til barnehage og jobb.

Og han ble trist og lei når pappa ikke hadde tid til å gjøre det han pleier hver morgen – som å smile og le når de henger fra seg yttertøyet og tulle litt når de går inn til de andre.

Og når man er trist og lei, er det godt å ha en voksen som ser og forstår. Det gjør Eli.

Hun bekrefter at det er greit å være trist og de prøver å finne ut hva man kan gjøre når man er trist. Og det er akkurat det Harald trenger der og da.

Lek

Litt ut på dagen – etter lunsj skal de ut å leke. Harald, Julie og Knut løper bort for å finne sykler.

De henter hver sin sykkel og bestemmer at de liksom skal kjøre på jobb. De sykler av gårde bak det store lekestativet i barnehagen.

Der stopper de for der er « jobben». De parkerer syklene og blir enige om at de jobber i butikk, for det gjør mamma `n til Knut.

De rigger seg til ved et bord og henter bøtter, spader og sandformer og lager de lekreste matvarer.

Les også

Utfordringer

Mens de fordeler oppgaver til hverandre og er helt inne i sin lekeverden – ser plutselig Harald at Stine på 5 år er på vei til å ta en av syklene de brukte på jobb.

Han prøver å stoppe henne ved å si at de bruker syklene i leken, men Stine bryr seg ikke. Hun tar en av syklene og sykler av gårde i full fart. Harald blir så sinna!

Han løper etter henne, tar tak i sykkelen og prøver å holde henne igjen. Men Stine er sterk og tråkker av gårde med Harald på slep.

Dette gjør ikke situasjonen noe bedre for Harald. Nå er han skikkelig sint, og snørr og tårer renner mens han skriker «Stopp – denne hadde jeg!»

Stine gjør ingen mine til å ville stoppe. Og nå er det fullt opprør inne i Harald! Heldigvis kommer Eli. Hun har observert uenigheten og kommer til unnsetning.

Avklaringer

Hun får avklart at det er Harald som hadde sykkelen og at den var en viktig del av leken, og at Stine trodde det var helt greit å ta den når ingen brukte den.

Stine innrømte at hun skulle ha spurt først om det var greit å ta den, men hun hadde sååå lyst til å sykle og så bare sto den der.

Stine sa også at hun trodde at hun nok ville ha blitt sint hun også hvis noen hadde gjort det samme mot henne.

Det er greit å vise følelser

Eli bekrefter nok en gang for Harald at det er greit å vise følelser. Det er greit å bli sint, men det er veldig lurt å vite hva man skal gjøre når man blir sint.

De snakker litt om det og Harald roer seg. Han har fått bekreftelsen han trenger, tar sykkelen og sykler bort til Julie og Knut og de forsetter leken.

Eli er fornøyd med resultatet av denne konflikten og får en god følelse inne i seg når hun observerer at barna er godt i gang med leken igjen.

Og det er akkurat denne gode følelsen inne i seg som hun er så opptatt av at alle barn må kjenne.

Oppturer og nedturer

Livet består av oppturer og nedturer. Det er helt naturlig å bli lei seg og sinna. Og noe av det viktigste vi kan lære barn er å håndtere de vanskelige følelsene.

Når barn er trygge på at det er greit å være lei seg og sinna og de blir sett og får aksept for det, så får de en god følelse inne i seg, går videre og blir fornøyde og glade.

Derfor er Eli så opptatt av at barna skal vite at «Jeg ser deg»

Av Eva Heger – Utviklingssjef Barnehagenett AS

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *