DET VIKTIGE «SKAPET» I BARNEHAGEN

DET VIKTIGE «SKAPET» I BARNEHAGEN

Jeg ser på to barn som løper rundt ute.

De løper rundt på uteplassen og ler. Kan det bli bedre tenker jeg. Der løper Thomas på 2 år sammen med vennen Anders på samme alder. De ser på hverandre, stopper opp, løper og ler.

Et annet sted på uteplassen har tre barn begynt å leke butikk. Sofie, Anne og Kevin bruker et bord, og driver og samler løv, pinner og andre ting til butikken sin.
De finner ulike ting og danderer det fint på bordet. De samarbeider og gjør om underveis, og gjør klar til åpning av verdens fineste butikk.

I gresset

På gresset holder 7 barn på å sparke ball med en voksen. Mye rop og latter kommer fra den kanten.
Det er utrolig hvor gode de er til å unngå og løpe på hverandre, dytte hverandre og kjefte på hverandre. Jeg ser tydelig at det er stor forskjell på hvordan de mestrer å sparke ball og det er utrolig hvor gode de er til å støtte hverandre og hjelpe hverandre.

Sindre på 5 år er god på å sparke ball. Han kunne fort bli utålmodig når Line på 4 år misser ballen og sparker litt i hytt og pine når hun skal sparke ballen videre til han. Men Sindre heier på Line og roper «Kom igjen! Bra!» – og Line løper ivrig i vei og gir seg ikke.

Leste du forresten denne? Verdens viktigste jobb

I sandkassa sitter 4 barn og leker.

De har fått tilgang på vann og jeg ser de stortrives med å grave elver og sjøer. Ingen ødelegger for hverandre og de har holdt på ca 1 time med denne leken.

Nå ser jeg tre gutter kommer mot dem. De har veldig lyst til å være med, men vet ikke helt hvordan de skal få blitt med. Dette ser en annen voksen. Hun henter en bøtte med vann og tre spader og går bort til dem. «Gå bort i sandkassa og spør om de trenger mer vann», foreslår hun. Guttene tar med seg bøtten og en spade hver, og går bort og ser på de 4 som holder på oppi sandkassa. «Trenger dere mer vann?» spør den ene forsiktig. «Ja» svarer barna i sandkassa. Og så er de i gang alle sju.

Jeg ser bort på Sofie ,Anne og Kevin igjen, og ser at de har åpnet butikken og er godt i gang med salget. De første som kommer og vil kjøpe noe er Thomas og Anders som har løpt rundt og hatt det gøy sammen. Nå løper de i retning butikken og får instrukser av Sofie hva de skal gjøre for å få kjøpt noe. Og så er de i gang alle 5.

Så hva er det viktige «skapet» i barnehagen?

Jo – det er fellesskapet! Tenk å kunne mestre å fungere sammen med andre, ha venner og få gode opplevelser med andre hver dag. Å føle at jeg er bra nok og jeg har noen å være sammen med må være noe av det viktigste vi kan sørge for at barna opplever i barnehagen!

Eva Heger – Utviklingssjef Barnehagenett

Meld deg på Barnehagebloggen, og få de nyeste artiklene rett i postkassen her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *