Utfordringer og gleder – også i vinterkulda.

Utfordringer og gleder - også i vinterkulda.

Vinterkulda

Nå ligger iskald luft fra Sibir over landet, og mange barnehager tilbringer mye av dagen inne.

Når vi går ut, er det i kortere perioder og de minste er kanskje ikke ute i vinterkulda i det hele tatt.

Dagene kan av og til bli lange inne. Både barn og voksne kan kjenne på at det blir mye lyd, utålmodige barn som kan være litt irritable og slitne av å være «værfaste» inne.

Små og store utfordringer

Når jeg går gjennom barnehagen ser jeg heldigvis et personal som er engasjerte i barnas hverdag. De fyller dagen for små og store, med små og store utfordringer og gleder slik at dagene blir gode og givende pedagogisk, personlig og for gruppene i barnehagen.

Utfordringer og gleder i form av hinderløyper laget av bord, stoler, madrasser og andre gjenstander som gir næring til det fysiske «røreseg» behovet.

Utfordringer og gleder i disse hinderløypene som tar barn på alvor i forhold til å få utfordre det spennende, det morsomme og konsentrasjonen i det stadiet barna befinner seg. Det er jo så gøy å mestre!

Utfordringer og gleder i form av finmotoriske gjøremål. Som å lage en masse av potetmel, balsam og glitter å forme det til noe spennende.

Finne frem noen puslespill, spille spill sammen, klippe og lime og andre aktiviteter som kiler finmotorikkens grenser av hva de kan. Det er jo så gøy å mestre!

Utfordringer og gleder i form av å hjelpe de voksne med å holde det fint rundt oss, med en vaskeklut på bord, stoler og andre steder som trenger en liten vask. Hjelpe til å rydde leker på plass. Det er jo så gøy å hjelpe til!

Utfordringer og glede av å være med å hjelpe til å lage mat til felles nytelse. Være med å bake til alle. Det er jo så gøy å være med!

Les også; La barna leke

Micromotus

Utfordringer og gleder gjennom MicroMotus, som fysioterapeuter og musikere har utarbeidet. Et bevegelses eventyr der barna er med å gjøre alle bevegelsene i historien.

Dette er en spennende reise der vi treffer sjørøvere og vi lister, åler og kryper oss fremover, går på tærne eller hælene alt etter hva vi må for å komme oss dit vi skal.

Det er forskjellige eventyr for de forskjellige aldersgruppene og bevegelsene er tilpasset aldersgruppen. En flott måte å utfordre barnas koordinasjon og konsentrasjon på. Det er jo gøy å være med de andre å mestre sammen!

Utfordringer og glede gjennom bøker. Høre de voksne lese eventyr, se i bok alene, dele boka med en venn, lese i oppslagsbøker om ting vi lurer på. Det er jo så gøy og lære- alene og sammen!

Utfordringer og gleder i gode lange uavbrutte lekestunder inne, der barna lærer, utfordres til samarbeid, utvikler sosial kompetanse, bruker fantasien, øver på ord og uttrykk, utvikler vennskap, øver på turtaking og løser konflikter. Det er jo så gøy å leke!!

Tydelige voksne

Barna er avhengig av å ha voksne rundt seg som lar dem utfolde seg, gleder seg sammen med dem, undrer seg sammen med dem, setter grenser for dem og er genuint opptatt av hver eneste en.

Som ser og forstår at selv om alt dette er hva vi gjør hver dag i barnehagen, strekker vi oss litt lenger i nå i Sibirkulden sånn at også på værfastedager blir fysiske og psykiske behov dekker på en tilfredsstillende måte.

Det er jo utfordringer og gleder i hver eneste dag- også i vinterkulden, og det er jo så gøy å være i barnehagen.

Trine Hofseth – Styrer Stålverkskroken barnehage

Meld deg på barnehagebloggen og få nye tips og artikler rett i postkassen: Her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *