I disse dager hvor solen skinner høyt på himmelen er det viktig å ha fokus på solbeskyttelse til barna. Når solen skinner fra skyfri himmel er det godt og deilig å være utendørs og kunne nyte fine soldager uten å bli solbrent.
I juli er sola på sitt sterkeste, og barn er ekstra utsatt for å bli solbrent. Det er derfor viktig at du sørger for at de er beskyttet. Små barn har tynn hud med lite utviklet pigmenter, noe som gjør de mindre motstandsdyktige mot solforbrenning. Barn som blir solbrent har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder. Det er derfor ekstra viktig å hindre at barna blir solbrente, og lære de å beskytte seg i solen.
Solkrem filtrerer bort skadelige UV-stråler fra solen slik at huden ikke blir brent. Filteret i solkrem kan være kjemisk, fysisk eller en kombinasjon av disse. Kjemiske filtre trekker seg inn i huden, gir kremen en behagelig konsistens, men kan hos enkelte gi hudreaksjoner. Et fysisk filter (partikkelfilter) blir liggende utenpå huden og gir sjelden allergiske reaksjoner. Fysisk filter anbefales gjerne til små barn, og til personer som lett får allergiske hudreaksjoner.
Solfaktor er ofte forkortet SPF (Sun Protection Factor), og er et mål på styrken av et solfilterpreparat. Solfaktorverdien angir UVB-beskyttelsen. Faktoren fastsettes ved å måle hvor lang tid det tar før huden blir solbrent med faktor sammenliknet med uten faktor. Alle solkremer skal i tillegg til UVB-beskyttelse også beskytte mot UVA-stråler. UVA-beskyttelsen må være på minst 1/3 av SPF-verdien.
Når vi er i solen blir vi utsatt for to typer UV-stråling: UVA og UVB.
UV A
- Størstedelen av den ultrafiolette (UV)-strålingen fra sola som når frem til jorda, er UVA. Går også gjennom glass, i motsetning til UVB som i større grad blir absorbert.
- UVA bruner pigmentet melanin som vi allerede har i huden, men denne brunfargen forsvinner ganske fort igjen.
- Pigmentet fungerer som et filter mot UV. Man blir vanligvis ikke brent av UVA, men strålene absorberes i overhuden og kan ødelegge arvestoffet (DNA) i cellene, noe som også kan føre til hudkreft.
- UVA-strålene går dypt ned i huden, til de elastiske fibrene. De ødelegger bindevevet i lærhuden, noe som kan føre til at vi får rynker tidligere.
UVA B
- Det er UVB som først og fremst gjør at vi blir røde og solbrente når vi er uforsiktige med solingen. Det skjer ved for mye og rask soling. Gjentatte ganger med solbrenthet kan føre til hudkreft.
- Men UVB gjør også at huden blir tykkere, noe som gir beskyttelse mot solstrålene.
- UVB hjelper huden med å produsere vitamin D.
- (Kilde: Kreftforeningen og ung.no)
Nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til hudkreft. Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen med solkrem enten man er i Norge eller i utlandet. Solkrem beskytter huden mot farlige stråler i solen. Hvis solen er sterk, sier eksperter at man kan få skader på huden etter bare 15 minutter.
Det er en jungel av solkremer å velge mellom, men en god solkrem skal da gi beskyttelse mot både UVA- og UVB stråling. Kort sagt gir UVA- filter beskyttelse mot soleksem, rynker og hudkreft. UVB- filter gir beskyttelse mot solbrenthet og hudkreft.
Like viktig som riktig produkt, er riktig bruk:
- Smør barnet inn med solkrem, minst 30 minutter før dere skal ut i sola, for å sikre at kremen trekker seg inn i huden.
- Bruk rikelig med solkrem slik at du får smurt huden ordentlig. De fleste bruker for lite solkrem, noe som betyr at solbeskyttelsen blir dårligere enn man tror. Ved bruk av solkrem med fysisk filter er det spesielt viktig at solkremen ligger som et jevnt lag over huden for å gi god beskyttelse.
- Gjenta innsmøringen hver 2.-3. time i løpet av den tiden barnet er ute, og spesielt etter bading. Vær oppmerksom på at symptomene på solforbrenning ofte kommer først 3-8 timer etter opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med barnet for å se om huden blir varm og rød.
- Barn har en tynnere og mer sensitiv hud enn voksne, og kan lettere reagere på stoffer i kremer. Hvis dere skal bruke en ny type solkrem anbefales det solkremen påsmøres et lite hudområde for å sikre at barnet ikke reagerer. Dette bør gjøres før dere skal bruke solkremen på større hudområder, eller dagen før dere skal ut i solen.
- Pass på at solkremen ikke er for gammel. Tuben er merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning. Hvis solkremen har vært åpnet forringes kvalitet hvis den utsettes for direkte sollys eller høye temperaturer. Har solkremen endret konsistens, lukt eller farge bør du kjøpe ny solkrem.
(Kilde:Apotek 1)
I tillegg til å bruke solkrem, kan det være lurt å unngå direkte sol i lange perioder mellom klokken 12 og 15 (for da er den sterkest). I tillegg beskytter klær og solhatt godt. Det er heller ikke dumt å ta en pause fra solen og leke litt i skyggen.
Brukt solvett!!! Nyt sommer og sol sammen med barna. Barnelatter. Glede. Kvalitetstid med familien. Late dager på stranden og sene kvelder. Men husk: SOLKREM ER ET MUST!
Turi Dolve Lund – Pedagogisk leder Barnehagenett