JEG VIL SEILE RUNDT HELE JORDEN

JEG VIL SEILE RUNDT HELE JORDEN

«En dag går han bare og kjeder seg, før han finner på no` og gleder seg.
Han tar ut en skuff fra skapet til moren, for nå vil han seile rundt hele jorden»
 – sitatet er hentet fra boka Den ville ungen – skrevet av Barbro Lindgren og Eva Eriksson.

Tenk å bare kunne ta en skuff å seile rundt hele jorden! Jeg tror de fleste av oss som har lekt mye da vi var små, kjenner litt på godfølelsen når vi leser om den ville ungen og hans lek.

Jeg kjenner den gode følelsen inni meg når jeg tenker tilbake på da jeg var barn og vi lekte og glemte tid og sted. Vi var ofte 4-5 barn som lekte sammen. Vi hentet tepper, planker og annet vi kunne bruke, og brukte god tid på å få opp et «hus» hvor vi skulle bo, så måtte vi ha mat og drikke. Og det var ikke alltid vi fikk noe inne som vi kunne spise på ordentlig, men da fant vi blader, små pinner og steiner – og hadde mat på liksom.
Og så måtte noen gå på jobben sin – og da måtte de gå vekk fra huset og være borte en stund, og så måtte noen ordne i huset, lage mat og passe barn.

Dette var lek så kunne vare hele dagen – i flere dager. Dette er gode opplevelser som jeg husker.
Og hvorfor husker jeg dem?
Jo, fordi jeg rett og slett hadde det så bra når jeg lekte. Jeg tenkte ikke da på alle kunnskaper og ferdigheter jeg lærte meg. Det kan jeg se nå som voksen. Men enda viktigere for meg nå er at jeg fikk leke, at jeg fikk leke mye og at jeg fikk leke for å leke. For det gjør at jeg klarer den dag i dag å kjenne den gode følelsen inni meg når jeg tenker tilbake på leken.

Og derfor må vi leke mye i barnehagen. Vi må seile rundt hele jorda, vi må lage oss et hus i skogen, eller i Afrika for den saks skyld, vi må reise med et sirkus og vi må lage oss en festning. Lista er utømmelig og det er bare fantasien og kreativiteten som sier stopp.

Jeg mener den gode følelsen man får i leken er livsviktig for å leve et godt liv. Det er helt sikkert barn som vil få noen utfordringer i løpet av tenårene (eller senere i livet),og da er det viktig å ha med seg gode opplevelser som minner dem om den gode følelsen inni seg. Og med det vet de at den kan de finne igjen når livet utfordrer, fordi de vet hvordan den kjennes ut.

Derfor må «vi seile rundt hele jorden» så ofte som vi kan!

Les også; Hvorfor leker jeg

Eva Heger – Utviklingssjef Barnehagenett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *