PLUTSELIG DANSER DE

Plutselig danser de

Ingen beveger oss så mye som våre barn. Når mamma og pappa skal si farvel til deres lille datter eller sønn for første gang i barnehage kan det gjøre vondt. Fordi vi er så knyttet til dem, og vil forsvare dem med vårt liv.

I barnehagen jobber det mange flinke folk, hvor mange er mamma og pappa selv. Vi vet at det gjør vondt. Vi har kjent på det selv og har opplevd det på jobb mange ganger.

Barn er som folk flest. Endringer kan være litt skummelt. Men så blir vi kjent og endringsengstelsen går sakte, men sikkert over.

Barn er som folk flest når det gjelder forskjellighet også. Noen føler seg hjemme fra første dag, andre trenger mer tid. De små kommuniserer ofte utilfredshet med gråt, og er det noe virker direkte i hjerterota på mamma og pappa så er gråt fra deres barn.

Barn er flinke til å sanse foreldres sinnstilstand. Er pappa redd blir barnet redd, er mamma lei seg blir barnet lei seg, er foreldre glade blir gjerne barna glade.

Det har dermed mye å si på hva vi kommuniserer til barna. Mener vi at vi helst ikke skulle hatt barnet i barnehage, så sanser barnet det og en tilvenning kan bli mye mer problematisk enn den kunne vært. Har vi barnet hjemme så mye som mulig vil endringsengstelsen henge i mye lenger enn den burde gjort. Man blir ikke kjent, man blir ikke trygg.

Så, kjære forelder, stol på oss. Barnehage er et trygt, utviklende og morsomt sted å være. Framsnakk oss fremfor å forsterke usikkerhet ved at du overfører din bekymring til barnet ditt. Skill mellom ditt – og barnets behov når det gjelder lange avskjeder.

I vår hverdag er det innimellom mye gråt, slik kommuniserer barn udekkede behov – men det er ikke nødvendigvis liv om å gjøre.

Plutselig en dag ser vi at lille Tine, som har vært av den engstelige typen, danser. Hopper til musikken taktfast opp og ned, og smiler det naturligste smil. Hun er på hjemmebane nå, hun stoler på oss, og vet at mamma eller pappa henter henne til omtrent samme tid som i går. Slike magiske øyeblikk opplever vi mange av i løpet av året.

Vi som jobber i en av Barnehagenett barnehagene blir valgt ut til å jobbe her fordi vi med hele vårt hjerte og hjerne prøver å gjøre vårt beste for barna deres. Vi har noe mer å fare med enn å være glad i barn. Å være glad i barn er en «skulle bare mangle» egenskap hos oss. Vi ønsker å gi barna deres en god start på livet. Det innebærer noen ganger å komme litt ut av komfortsonen, både for barn og voksen.

Lars Bjørge Pedersen – Styrer Hjørgunn barnehage

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *