Nå må jeg hjem å vaske dressen i dag også

Nå må jeg hjem å vaske dressen i dag også

«Å herregud – så møkkete! Nå må jeg hjem å vaske dressen i dag også»
Ja, hverdagen med små barn kan være et slit. Men hva ønsker vi egentlig for disse barna våre?
Og hvilke forventninger har foreldre til barnehagen? – og hva blir det snakket om i disse viktige «5 minuttene» ved bringing og henting?

Først så tror jeg at både barnehageansatte og foreldre vil barna det beste, dvs gi dem en god start på livet med en god barndom og mye lek og læring.
Men hva er det egentlig man snakker om når foreldre møter barnehageansatte? For man møtes jo hver dag.
Mange av forventningene til foreldrene er praktiske og det er kanskje de man bruker lengst tid på å prate om når man bringer og henter barnet. Som et hjelpemiddel har mange barnehager laget en liste over utstyr barnet trenger å ha i barnehagen til enhver tid. Men ofte kan det mangle en strømpebukse, eller et par votter eller ullsokker – eller man trenger å vaske utedressen og regntøyet.
Foreldre vil også gjerne vite hva barnet har spist, når de skiftet bleie sist og om de har sovet.
Så tema er ofte omsorgsbehovet til barnet og hvor godt dette blir ivaretatt og så klart er dette noe man må snakke om.

Dette er vel og bra, men jeg skulle ønske at 3 av de fem minuttene kunne dreie seg om barnets opplevelser i barnehagen. At de har lekt lenge, at de har venner og at de har hatt det bra.
Når de voksne setter ord på barnets opplevelser så forsterker de dem og gir en bekreftelse på at det er viktig og riktig med gode opplevelser hvor barnet tilegner seg livsviktige kunnskaper og ferdigheter.

Mulig mange er gode på å fortelle om de gode opplevelsene i møte med foreldrene, men jeg mistenker at den møkkete dressen og de vottene som har blitt borte, får litt for mye oppmerksomhet noen ganger. I stede for å høre at barnet har lekt lenge i sandkassa sammen med andre barn. De har samarbeidet og gravd tuneller, laget en foss og et stort fjell.(Mulig vottene er inne i det store fjellet?)

Ta opp tema på et foreldremøte og avklar forventninger om hva som er viktig å snakke om ved bringing og henting. Hva er den gode barndom – kanskje det er en møkkete dress og votter som er blitt borte?

Eva Heger – Utviklingssjef Barnehagenett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *