MYSTERIET OM SPRÅK I PRAKSIS

Ta med en frukt hver dag

Hver høst mottar nye foreldre i barnehagen en rekke skriv med praktisk informasjon. Husk skift, solkrem, bleier, kopp, drikkeflaske osv, osv. Vi serverer både frokost og lunsj i barnehagen, og deler på et fruktmåltid hvor ungene selv har tatt med frukt hjemmefra. Så blant alle «husk» var det også et om at man skal ta med en frukt hver dag.

Et av barna har aldri med seg frukt

Godt ut i barnehageåret er det en av de ansatte som oppdager at det er et barn som aldri har med seg frukt. Vedkommende utpeker seg selv til detektiv og følger med på dette barnet med argusøyne når de kommer om morgenen. Det konstateres ganske raskt at det stemmer at barnet aldri har med seg frukt. Dette skulle tas opp med foreldrene!!

Far er sterkt uenig

Som sagt så gjort.. Vedkommende sier til far en dag ved henting at hun hadde lagt merke til at de aldri tar med frukt. Far er sterkt uenig og sier at de tar med en frukt hver dag. Vedkommende gir seg ikke, hun sier hun har fulgt med og har observert at de aldri tar med seg en frukt. Far har på dette tidspunktet blitt litt irritert, og uttrykker frustrasjon, før han sier «vi tar ALLTID med oss et grønt eple fra kurven med frukt før vi drar hjem». Vedkommende som tok opp saken ble stående igjen litt undrende…..

Les også:

Hva hadde skjedd i forkant av denne hendelsen?

Jo, personene som har skrevet alle «husk» har tatt forutsetninger om at vi oppfatter alt likt ut fra tidligere opplevelser vi selv har. Vi som har levd i et norsk samfunn en stund vet hva det innebærer når det står «ta med en frukt». Vi skal medbringe. En annen som ikke tolker alle disse kodene leser det som står, og tar dermed med seg en frukt når de går.

Her er det vi som må lære oss norsk

Det burde ikke være mer vanskelig enn å skrive «ta med en frukt til barnehagen hver dag», men da må det finnes en bevissthet rundt sitt eget språk. Man må vinke farvel til forutinntatte holdninger som at «de må lære seg norsk». Nei, her er det vi som må lære oss norsk! Hva sier vi egentlig når vi skriver «ta med en frukt hver dag»? Vi sier ingenting om hvem som skal bringe frukten, eller hvor den skal bringes.

Hvis vi reflekterer over denne episoden, og tenker at neste gang gjør jeg det annerledes, ja da er jeg ganske sikker på at mottakeren av beskjeden også gjør det annerledes.

Av Barnehagenett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *