Jeg lukker opp døra til avdelingen og ut springer 12 stk 2 åringer. Vi er klare for en tur med Micromotus i barnehagens gymsal. Barna setter fra seg sko og tar av seg sokkene. De setter seg forventningsfulle inntil veggen og er klare for neste «kommando» fra de voksne.
Micromotus – Historien
Musikken strømmer ut i rommet og beskjeden fra de voksne er at nå må alle sette seg i en ring på gulvet. Da hører vi stemmen fra høyttaleren som forteller at vi må ta på oss sko, jakke, votter og lue på lissom.
Barna følger bevegelsene og vet akkurat hva de skal gjøre. Dette har vi øvd på hele dette barnehageåret. Det er ingen som tenker på at nå i disse varme sommerdagene trenger vi ikke vinterbekledning. Vi gjør som vi får beskjed om.
Ut på tur
Videre må vi reise oss opp, vi skal gå på tur på lissom. Vi sørger for at alle er med og ser oss til både høyre og venstre før vi krysser veien, med dette får vi brukt og strukket ut muskulaturen i halsen og skuldrene.
Ulike bevegelser
Stemmen forteller videre at vi skal gå og løpe i skogen, vi skal hoppe over marken som er på bakken, vi balanserer og lister oss, vi går på tærne og på helene.
Barna er superflinke. Alle mestrer og vi strekker hele kroppen for å ta ned konglene til ekornet. Vi går i bjørnegange, krabber og vi åler oss på gulvet.
Vi ruller over fra magen til ryggen og tilbake igjen mange ganger. Alle barna deltar og er aktive, de smiler og ler, kjenner på mestringsfølelsen. Dette har de øvd på mange ganger, men det har fortsatt ikke blitt kjedelig.
Les også;
Hvile og meditasjon
Tilslutt skal vi hvile, noe som viser seg å være vanskelig for mange av barna. Det er ikke så lett å kjenne på at hodet, munnen, armer, bein, rompa – og hele kroppen skal hvile.
Ett av barna vil gjerne fortsette å bevege seg og får med seg flere av barna. Hvile er noe vi må fortsette å øve oss på, det er viktig for kroppen.
Kjenne at alle muskler kan slappe av. Hjernen trenger også å hvile eller kobles litt av, det er sunt for den mentale helsen.
Lek og bevegelse
Lek og bevegelse har betydning for barnets helse, vekst og utvikling. Når vi jobber med basisferdighetene utvikler barna motorikken, styrke, utholdenhet og bevegeligheten parallelt.
Fysisk aktivitet har også en god effekt på selvfølelse, selvtillit, mestringsfølelse og i tillegg virker det forebyggende på en rekke sykdommer.
Fysisk aktive barn får varig aktivitetsglede, større konsentrasjonsevne og de kan lærer mer. I tillegg til at de kjenner på glede og godt humør, får de energi og reduksjon av stress.
Micromotus er bra for barn og voksne
Merete Hansen – Tubus idrettsbarnehage
Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.