Juleaktivitetene for de yngste barna

Det kan være vanskelig å finne de enkle og givende juleaktivitetene som fenger små barn. De beste aktivitetene som kan oppleves som positive der barnet får utfolde seg kreativtkan være de aktivitetene der barnet gjør mest mulig selv.

Den beste måten å lære på er å gjøre, oppleve, sanse og erfare selv.  

 

Estetikk og resultat

Vi voksne kan fort bli opptatt av estetikken i produktet når vi lager noe. Når små barn blir introdusert til nye aktiviteter, hender det at aktiviteten ikke blir slik vi voksne så for oss. Det beste for barnet er at vi støtter og er med på det barnet ønskerFor barnet er det ikke sluttresultatet av produktet som teller, det prosessen aktiviteten. 

 

Her kommer det tips til de juleaktivitetene som kan appellere til de yngste barna.  

 

Baking 

Den mest åpenbare av juleaktiviteter, men etter min mening den mest hyggeligste, er baking. Her er det så mye sansing og læring 

Når barnet er 0-2 år er de i en fase som kalles for den sensomotoriske fasen. I denne fasen har barnet lite motorisk kontroll. Men etter hvert kan barnet skape noen former som for eksempel kuler og sylinder 

Ofte er peppernøtter og sandnøtter enklest for de aller minste barna å forme uten så mye hjelp av en voksen.  

Barnet kan kjenne på glede og mestringsfølelse av å være med på å lage deigen. Et tips kan være å ha alle ingrediensene klare og målt opp før barnet blir med.  

Smak litt på ingrediensene og ikke minst på deigen underveis i prosessen. Snakk gjerne om smakene og konsistensen sammen med barnet, da gode samtaler styrker både språkstimulering og relasjonen mellom dere.  

Sett på litt julemusikk og kos dere med juleaktivitetene 

 

Formingsaktiviteter  

I disse aktivitetene er det mye barnet kan prøve ut selv med litt forberedelse og veiledning av voksne. Produktet av disse aktivitetene kan bli fine julegaver som barnet kan gi videre til familie og venner.  

 

Gjenbruk i juleaktivitetene

Emballasjen til Go´morgen yoghurt er fin til gjenbruk 

Klipp yoghurten emballasjen i den formen du ønsker. Den krymper i ovnen så ha det i bakhodet når du klipper 

La barna dekorere med tusj eller fargeblyanter og stek den så i ovnen på ca. 170 grader 

Følg med underveis, det tar bare noen minutter før den krymper og er ferdig. La barnet følge med på ovnen og undre seg over forandringene.  

Bruk en hullemaskin eller hulltang til å lage det ene hullet på toppen av plastikken sånn at du kan feste tråen til julepynten 

  

Lag håndavtrykk i trolldeig. 

La barna dekorere med maling, tusj, glitter osv. Bruk det dere har og slipp fantasien løs.  

 

Mindre stress i adventstiden

 

Plukk kongler

Gå ut å plukk kongler med barnet, det kan brukes til så mangt! Store og små kongler kan bli til både juletrær, julekuler, nisser og reinsdyrKonglen kan males og dekoreres med perler, glitter osv. Man kan bruke for eksempel vinkork eller trolldeig som stammen eller bunnen om dere lager juletre. Bind trå eller et fint bånd rundt konglen om dere lager julekuler. 

 

Lag julekort. 

La barnet male, tegne eller lime på et farget pappkortDet kan males med både hender eller noe annet spennende barnet har lyst til. Kanskje en leke? Det går og an å teipe et mønster på julekortet, deretter la barnet male. 

 

Tekstiltrykk

Om dere har et hvitt kjøkkenhåndkle liggende. Da kan dere bruke maling på pepperkakeformer eller kutte en potet i to for å laget mønster i poteten. Dette kan brukes som stempel på kjøkkenhåndkleDa blir kjøkkenhåndkle fint pyntet opp med flotte figurer og mønstre.  

 

 Lag gavepapir

La barnet tegne og dekorere på et ark, stort eller lite. Dette kan brukes til julegavene barnet lager.  

 

Underholdene aktiviteter 

 Nå som korona viruset står på, er det trygt og godt hjemme. Det kan fort gå i det samme lekene og aktivitetene. Her er det noen tips til underholdende aktiviteter som passer inn som spesielle juleaktiviteter.    

  • Hent snø i en bolle og ta den med inn. Her kan man undre seg med barnet, hvorfor smelter snøen? Hvorfor er snøen kald. Hva vil skje om man putter diverse ting i snøen?  
  • Om det ligger og slenger noen pappesker i huset, kan dette brukes til mye rart. Med en litt større pappeske som barnet har plass til å sitte i, kan man lage en sansepappeske. Denne kan dekoreres med julelysjulekuler og andre juledekorasjoner som barnet ditt synes er spennende. Om pappesken blir dekket til med noe slag av tekstil, kan den og bli brukt til borte-tittei lek.     
  • Lage et eget juletre til barnet. Finn en gren i passe størrelse, og la barnet dekorere den med julekulene. Dette er gode stimuli for finmotorisk trening.  

  

De fleste små barn er etter min erfaring veldig opptatte av julekuler. Her er noen tips til lek med julekuler (sørg for at de er av hardplast slik at de ikke knuser)  

  • Sortere julekuler, både i farger, størrelser og de som er like hverandre.  
  • Telle julekuler. 
  • Plukkelek, og ta julekuleut og inn av en boks kan være en slager for de aller minste.  
  • Lag et eget juletre til barnet. Finn en gren i passe størrelse, og la barnet dekorere den med julekulene.  

 

Disse juleaktivitetene stimulerer finmotorikken til barnet. 

 

Emilie Meli-Børsting – Barnehagenett

 

Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.

 

 

Del innlegget med vennene dine
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

Ledige stillinger