HUSK Å LEKE I SOMMER

HUSK Å LEK I SOMMER

Sommerferien nærmer seg med stormskritt… Vi håper den blir varm og solrik. Fylt med barnelatter, glede, late dager, aktive dager, lek, glede og sene kvelder.

Men det er ikke alle feriedager som går av seg selv. Ofte trenger både barn og foreldre litt inspirasjon når de skal finne på noe annet…

Det finnes en rekke uteleker som dere kan prøve dere på, som er morsomme, underholdene, sosiale og attpåtil kan gi deg litt mosjon.

Litt lek i hagen eller på stranden gjør at du kan unne deg ventepølser med god samvittighet, samtidig som du og dine barn kan utfolde dere, være mer sammen, barna får trent på motorikk og øvd seg på samspill. Lek trener barnas sosiale ferdigheter, og gir dem mestringsfølelse og selvtillit. I tillegg får dere mange timer ute i den deilige, friske sommerluften.

På med joggeskoene og løp ut til noen gode, gamle uteleker. Moro for både store og små.

Her er noen tips:

Gjemsel

Hvor mange: Jo flere jo gøyere, men minst fem.

Dere trenger: En gjeng som vil ha det gøy.

Slik leker dere:

Gjemsel er når flere gjemmer seg. Én velges til å finne de som har gjemt seg. Velg et område dere vil leke på. Er området for stort blir det vanskelig å lete og det tar lang tid. Ell og den som blir ute skal finne de andre. Han begynner å telle til 50 med gjenlukkede øyner.

Alle dere andre løper og gjemmer dere. Når den som har den kommer til 50 roper han: «Den som ikke har gjemt seg nå må stå!»

Nå begynner jakten, alle skal finnes! Den første som blir funnet må ha den neste runde.

Tips: Hvis det tar for lang tid å finne alle, kan man rope: «Gi et lite pip» slik at det skal bli enklere å finne dem.

Bjørnen sover

Hvor mange: Så mange som vil være med

Dere trenger: En gjeng som vil ha det gøy

Slik leker dere:

«Bjørnen» ligger i midten mens de andre barna holder hverandre i hendene og går rundt «den» mens de synger:

Bjørnen sover, bjørnen sover,
i sitt lune hi;
den er ikke farlig,
bare vi går varlig,
Men man kan nok,
men man kan nok
aldri være trygg.

Da «våkner» plutselig bjørnen og er rasende. «Den» løper etter de andre til den har fanget en som blir den nye «Bjørnen».

Rødt og grønt lys

Hvor mange: Mist tre stykker, eller flere

Dere trenger: En gjeng som vil ha det gøy

Slik leker dere:

En person står inntil en vegg med ryggen mot de andre. Resten av flokken står på linje et stykke unna. (Ute kan man gjerne stå 20-30meter unna. Inne begrenser det seg selv.)

Personen som står med ryggen til roper «Grønt lys» og flokken beveger seg sakte mot ham. Så roper han plutselig «Rødt lys» og snur seg fort. Da må alle stå helt stille og de som ikke klarer å stoppe så fort og som rører på seg etter at han har snudd seg, de må gå tilbake til startstreken. Slik fortsetter det til vinneren klarer å ta på veggen.

Stiv heks

Hvor mange: Fem eller flere.

Dere trenger: En plass å leke på.

Slik leker dere stiv heks:

Dette er nesten som sisten. I stiv heks skal hun som blir tatt, stå helt stiv med spredte ben og ikke røre seg inntil hun blir befridd av annen. Befrielsen skjer ved at en annen kryper mellom bena til hun som er tatt.

Målet for han som da har den vil være å gjøre alle «stive» før de rekker å befri hverandre igjen.

Tips: Prøv å leke leken når den som har den har på seg noe morsomt. For eksempel en parykk eller en klovnenese.

Ta den ring og la den vandre

Hvor mange: En god gjeng.

Dere trenger: En ring eller en annen liten gjenstand.

Slik leker dere: 

Leken går ut på at man skal gjette hvem som har fått en ring i sin hånd.
Still dere først i en ring med ansiktene inn i ringen. Velg hvem som har den. Han som har den får en ring. Nå skal denne personen gå rundt på utsiden av ringen mens dere andre lukker øynene og synger. Alle må ha hendene bak ryggen mens dere synger:

Ta den ring og la den vandre fra den ene til den andre.

Ringen er skjult, den sees ei, nettopp nå er ringen hos meg.

Jeg gikk meg ut på den grønne eng, der gjettet jeg på hvem ringen skulle få.

Ser du jeg har fått den, ser du jeg har fått den. Tralalla, lalla, lalla, lalla, lalla.

Han med ringen går rundt ringen og later han som om han putter en ring i hver hånd. Ringen må legges i hendene på en før sangen er kommet til «ser du jeg har fått den».

Når dere synger «ser du jeg har fått den» tar alle hendene foran seg og rister de i takt med sangen. Når sangen er slutt begynner han som har den å «elle» slik; Hvem har ringen som sitter på den pene ringefinger, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12. Den siste han peker på må gjette hvem som har ringen. Hvis hun har ringen selv, er det hennes tur til å gå rundt mens de andre synger sangen en gang til. Hvis hun ikke har ringen, gjetter den hun trodde hadde den videre. Slik fortsetter det til ringen er funnet. Den som har ringen går rundt neste gang.

Flasketuten peker på

Hvor mange: Så mange som ønsker

Dere trenger: En tom brusflaske

Slik leker dere:

Alle sitter i en ring. En tom brusflaske legges i midten. Dere velger en som skal begynne å snurre flasken. Før hun/han svinger flasken rundt må hun/han finne på en ting som «den som flasketuten peker på» skal gjøre. Her kan man variere «tingene» de skal gjøre etter alder. Etter at den som flasketuten pekte på har utført «oppgaven sin» er det hun/han sin tur til å finne på en ting som nestemann flasketuten peker på skal gjøre. Og slik fortsetter leken.

Boksen går

Hvor mange: Så mange som ønsker å være med

Dere trenger: En tom hermetikkboks

Slik leker dere:

Tegn eller rip et kryss i bakken et par meter ut fra tellestedet. Hvelv en tom boks over krysset. Når telleren har telt ferdig (barna enes om hvor lenge), og de andre har gjemt seg, skal hun eller han lete etter de andre. Når man finner et barn løpes det til boksen, setter foten på den og roper navnet på den som er funnet, f.eks: ”Anders på boks!” Da er Anders fanget på tellestedet mens den som står fortsetter å lete.

Men Anders og eventuelle andre som er tatt til fange kan settes fri, dersom en som enda ikke er funnet løper frem og sparker boksen langt av sted og roper: ”Boksen går!” Da kan alle løpe og gjemme seg på nytt mens telleren henter boksen tilbake.

For at det ikke skal gå for fort, kan man f.eks. bestemme at telleren ikke må berøre boksen med hendene, men sparke/skyve den på plass med føttene. Når alle er funnet minst en gang, er det ny omgang. Da kan enten den som ble funnet først stå, eller man kan ”elle” blant dem som ikke har stått om hvem som skal stå neste gang.

Alle mine kyllinger kom hjem

Hvor mange: En god gjeng.

Dere trenger: Et område å leke på, en plen, en grusbane eller en asfaltplass.

Slik leker dere:

Leken går ut på å komme seg over banen uten bli tatt av reven. Én velges til rev og én til hønemor, resten er kyllinger. Hønemoren står i den ene enden av banen, kyllingene i den andre enden og reven midt på banen.

Hønemoren roper: «Alle mine barn kom hjem»

Kyllingene svarer: «Vi kan ikke, reven står på lur».

Hønemor: «Hva spiser han?»

Kyllingene: «Kjøtt»

Hønemor: «Hva drikker han?»

Kyllingene: «Blod»

Hønemor: «Kom likevel»

Kyllingene skal løpe over banen til hønemoren uten å bli tatt av reven. De som blir tatt av reven blir rever og hjelper og fange resten av kyllingene. Leken er slutt når alle er tatt. Første kylling som blir tatt blir rev neste gang. Den siste kyllingen som blir tatt blir ny hønemor.

Paradis

Hvor mange: En eller flere.

Dere trenger: Asfalt eller grusbane, kritt og en stein.

Slik hopper dere paradis:

Paradis er en hinkelek. Det finnes mange ulike måter å hoppe paradis på, her er en enkel variant. Tegn opp paradiset. Dere velger en stein dere vil kaste med. Førstemann kaster sin stein i rute nummer en. Om steinen kommer utenfor eller lander på streken er det bom. Da er det nestemann sin tur. Lander steinen inne i rute nummer en kan han begynne å hoppe.

Du hopper ved å hinke i rutene. Tråkker du på strekene er du ute. Hink i rekkefølge fra rute til rute, men den ruten steinen er i skal du hoppe over.

I doble ruter hopper du med begge bena, en i hver rute. I halvsirkelen på enden snur du deg helt rundt og lander med begge bena før du hinker tilbake.

Når du kommer til ruten før der steinen ligger, stopper du bøyer deg ned, plukker opp steinen hinker over ruten og videre tilbake til start.

Kast videre til rute nummer to, deretter nummer tre og videre helt til du gjør en feil. Når du er ute, er det nestemann sin tur. Når det blir din tur neste gang fortsetter du der du var da du ble ute.

Førstemann som har hoppet hele veien gjennom er vinneren.

GOD SOMMER, OG LYKKE TIL!!

Turi Dolve Lund – Pedagogisk leder Barnehagenett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *