HJELP! HVILKEN BARNEHAGE SKAL JEG VELGE??

Hvilken barnehage skal jeg velge

Forleden hadde jeg besøk av en ung, reflektert mor, og hennes 11 måneder gamle sønn, på mitt kontor. Hun var veldig i villrede i forhold til hvilken barnehage hun skulle prioritere i søknaden om barnehageplass for sitt barn. Hun hadde besøkt mange barnehager den siste tiden, og så at alle hadde forskjellige tilbud, og deres styrker og svakheter ved deres tilbud. Hun påpekte noen veldig viktige poenger.

Hun fortalte at hun hadde vært i små og hjemmekoselige barnehager, og store «fancy» barnehager. Det var veldig forskjell på utformingen av rommene, lekene, og uteområdet. Barnegruppene var forskjellig planlagt i forhold til bemanning, og åpningstidene varierte, i tillegg til om barnehagene har åpent, eller stengt jul, påske og sommer.

Men, det er vel ikke utformingen av barnehagen som utgjør kvaliteten!
Nei, svarer jeg, det er personalet og deres handlinger som utgjør kvaliteten i en barnehage.

Noen serverer mat og har fokus på kosthold, noen har med egen matpakke, noen har fokus på friluftsliv, mens andre igjen har språk, sosial kompetanse, eller et annet satsningsområde.

Dette er alle viktige ting, men hva er viktigst for mitt barn?
Jeg svarer at du er eksperten på ditt barn, og vet hva som er viktig for din gutt.

Mitt besøk var spesielt opptatt av hva en barnehage kunne tilby hennes ettåring. Hun hadde lest mye om det som har stått skrevet om ettåringer i barnehagen i medier. Hun hadde lest uttalelser fra Gro Nylander , Sidsel Gilbert og noen til. Men, hun hadde valgt å være kritisk. Hun var en klok dame som var fokusert på spørsmålet: «hva er viktig for mitt barn?» Jeg svarer at du og ditt barn har behov som du kjenner best. Du gjør rett i å holde fokus på hva som er viktig for ditt barn!

Jeg skjønner veldig godt usikkerheten til foreldre som skal ha sine barn i barnehage for første gang. Det er strømmer av påvirkninger både i medier, og mennesker rundt deg, som alle kommer med velmente råd. Som barnehagestyrer prøver jeg hele tiden å overbevise omgivelsene om at jeg har den beste barnehagen med de beste ansatte, den beste visjonen, det beste uteområdet, de beste satsningsområdene osv. Og det er fordi jeg mener det.

Det stilles tøffe krav til barnehagedrift i Norge. Vi er underlagt Rammeplan, Lov av Barnehager, forskjellige NOU’er og Stortingsmeldinger. Vår drift blir stadig underlagt kontroller av brannvern, el- sikkerhet, Næringsmiddeltilsynet, og kommunalt tilsyn. Jeg vil påstå at de fleste barnehager i Norge holder en høy standart og er et godt sted å ha barnet sitt, uansett alder. Men, valget om hvilken barnehage som passer deg og ditt barns behov best, det er det bare du som kan ta.

Lykke til med valget av barnehage!!

Av Solveig Holter Tollefsen – Styrer Hannestad barnehage

Del innlegget med vennene dine
Share on LinkedIn