Jeg heier på dagens barnehagebarn!

Jeg heier på dagens barnehagebarn

Det er tidlig fredag morgen. Vi har nettopp åpnet barnehagen og venter på at de første barna skal komme. En herlig fredagsstemning sprer seg i barnehagen – du vet den følelsen av fredag når alt er greit og man er ekstra glad!

De siste dagene har det vært mye snakk om hatbrevet og hærverket som «naboene» til barnehagen har vært utsatt for. Vi står nok en gang og snakker om dette mens vi venter på barna. Dette er virkelig et aktuelt tema å snakke med barna om, sier en av de ansatte.

Vi har hver eneste dag fokus på hvordan vi skal være mot hverandre i barnehagen, og dette er et konkret eksempel på hva som ikke er greit. Det er rett og slett mobbing og mangel på respekt for andre. Vi avtaler at dette skal være tema i samtlige samlingsstunder denne dagen, så ser vi hva det fører til.

Dagen er i gang og barna kommer en etter en. Glade for å se hverandre og klare for å ta fatt på dagen med mye lek, læring og moro!

Snart er det tid for samlingsstund. De ansatte i barnehagen går inn med godt mot og starter å fortelle historien om «Ernst og Ivar» som har fått et brev hvor noen skriver at de ikke liker hvordan de lever og hvordan de har blitt frastjålet flagget sitt. Barna blir nysgjerrige og lurer på hvorfor. Vi forteller at det er fordi de er to gutter som er kjærester. Noen av barna synes dette var litt rart, da de aldri har hørt om det før. Vi spiller videre på dette og snakker om at alle mennesker er forskjellige, men at alle er like mye verdt.

Barna er enig i at det ikke er greit å være ufine mot noen, selv om det er to gutter som er kjærester. De synes det er trist at noen har vært ugreie mot «naboene» våre. En ansatt sier: Hadde det ikke vært fint å gjøre noe hyggelig for dem? JOOOO!!! Det vil barna!

Dette resulterte i boller, tegninger og et brev som barn og ansatte gikk bort til «Ernst og Ivar» med.

Les saken i VG her;

Grunnen til at jeg forteller denne historien er for å synliggjøre viktigheten av å lære barna hvordan vi skal være mot hverandre. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på denne fine handlingen. Men det er alltid noen som vil være uenig med oss, og jeg er fullt klar over at dette fortsatt kan være et betent tema for noen. Nå handler ikke dette kun om å respektere homofili, men rett å slett å respektere at hver og en er forskjellige.

Som barnehage har vi et ansvar for å lære barna gode verdier og holdninger.

I rammeplan for barnehager står det blant annet at «barnehagen skal fremme respekt for menneskeverdet ved å synliggjøre, verdsette og fremme mangfold og gjensidig respekt. Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på. Barnehagen skal også synliggjøre et mangfold i familieformer.»

Barnehagen har en viktig oppgave i tidlig forebygging av diskriminering og mobbing. Barn kommer til barnehagen med mange ulike erfaringer og fra ulikt livsmiljø. Det å respektere at vi alle er forskjellige er viktig for årene fremover.

I barnehagen jobber vi iherdig hver eneste dag for å gi barna en god start på livet, men vi jobber også for å gjøre de forberedt på å møte det som venter dem når de slutter i barnehagen.

Barnehagen er et beskyttet sted hvor mobbeadferd og negativ adferd kan være lett å se og dermed gjøre noe med. Men hva når barna blir større, får egne mobiltelefoner, datamaskiner, nettbrett også videre? Da er ikke mobbing like lett å oppdage.

Nettopp derfor er det så utrolig viktig at vi snakker med barna om samfunnets mangfold. Vi lærer de å respektere hverandre uansett kultur, religion og levesett. Vi kan undre oss sammen over likheter og forskjeller, og se på dette som noe positivt.

Jeg heier på dagens barnehagebarn og håper vi alle kan jobbe sammen for å forebygge uønsket adferd!

Irene Petersen, styrer i Solbakkeparken barnehage.

Meld deg på Barnehagebloggen, og få de nyeste artiklene rett i postkassen. Klikk her; Meld meg på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *