FINNES DET EN «PETTER UTELIGGER» I BARNEHAGEN?

Finnes det en Petter uteligger i barnehagen

Petter Nyquist, en tøff fyr som ferdes og lå ute i Oslos gater i 52 dager imponerte meg stort.

Tv programmet skapte stort engasjement blant det norske folk, og jeg stiller spørsmålet finnes det en «Petter uteligger» blant barna i barnehagen?

Selvsagt gjør det det, og det finnes mange! Ikke i den forstand at de ligger ute, ei heller at de kommer til å havne på gata i voksen alder. Men i den forstand at det er barn som tørr å kaste seg uti noe nytt, noe spennende. Jeg vil nærmest beskrive både Petter uteligger og enkelte av barna som eventyrere! Barn som utforsker sine egne grenser, er nysgjerrige og som tør å gå opp sine egne fotspor imponerer meg.

Mens enkelte barn kan være usikre og vegrer seg for å prøve ut nye ting, kan andre være ordentlige risikosøkere og kaste seg ut i det ukjente, nye spennende situasjoner.

Selvtillit er en funksjon av å oppleve mestring. Barn som vegrer seg, vil sjeldnere oppleve mestring, og kan utvikle en svak selvtillit, mens det risikosøkende barnet i større grad vil oppleve mestring og med det også utvikle en sterkere selvtillit. Her blir vår viktigste oppgave som voksne i barnehagen og styrke selvtilliten til hvert enkelt barn, slik at de tør å kaste seg ut i ukjente, og med det oppsøke nye spennende situasjoner i barnehagehverdagen.

Kan vi som jobber i barnehagen lære noe av serien om «Petter uteligger»? Ja, og det kan vi alle vil jeg påstå.

Det handler rett og slett om noe så enkelt som om å bry seg om hverandre. Av og til skal det ikke så mye til, og det trenger heller ikke å koste noe. Et vennlig blikk, et smil og det å si noe hyggelig er av og til det viktigste som skal til, og ikke er det vanskelig heller!

Min oppfordring er at vi i barnehagen i tett samarbeid med dere foreldre lærer barna å tenke på andre først. Det er noe barna vil ha mye igjen for. Barn som bryr seg om andre, har lettere for å få venner og å beholde dem. Det er også mer sannsynlig at de vil være tilfredse. Hvorfor? Fordi, den største gleden du kan ha er å glede andre sies det, og jeg tror det stemmer!

Helt til slutt vil jeg avslutte med et sitat fra en av hovedpersonene i serien fra «Petter uteligger», Svein.

«Hvis alle kunne delt mer, ville verden vært et bedre sted», noe som er umulig å si seg uenig i!

Raymond Tiochta – Styrer Solbakkeparken barnehage

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *