I en stor verden av alle slags pedagogiske vinklinger, verktøy og verdier, er det masse å ta av når man skal velge bordaktiviteter for og med barna.
Det finnes mange forskjellige fag og fagområder fra rammeplanen, og når man skal velge en aktivitet, bør det være noe du vet at kan fange barnets interesse.
Her vil jeg liste opp 4 bordaktiviteter som kan utfordre barnas kreativitet og bygge oppunder barnas skapeglede, som ikke koster mye, og som du kan gjøre sammen med barnet ditt.
Dette er aktiviteter som passer godt for barn i alderen 3-6 år, men kan fint prøves ut sammen med yngre barn også, på deres nivå.
Korkeverksted
Hvis dere samler sammer korker fra melkekartonger, juicekartonger, brusflasker og lignende i en liten periode, kan dere ha korkeverksted.
Med litt ark eller papp, litt lim og litt maling, er det bare fantasien som setter grenser. Dere kan lage abstrakt kunst, flagg, mennesker, dyr, himmellegemer, mønster, former… Egentlig alt du kan tenke deg!
Dette er en fin aktivitet i forhold til finmotorikk, da barna kan bruke pensel, må sette korkene riktig i forhold til mønsteret eller figurene man lager, og det er en flott måte å leke seg med kreativiteten, og det viktigste av alt; prøving og feiling og prosessen i seg selv, er det mest verdifulle.
Dere kan prøve dere frem sammen med barna, og denne aktiviteten gir rom for å prate med barnet, se barnet, og gi barnet skryt, anerkjennelse og oppmerksomhet.
Knertens kompiser
For å lage kompiser til Knerten, kan dere dra i skogen og plukke pinner sammen på forhånd. Det eneste utstyret man trenger, er pinner, lim, tråd (garn, hyssing eller sytråd), og kanskje en god tusj til å tegne ansikt med.
Legg alle pinnene på bordet, og sett i gang! Barna må finne ut hva slags pinner de bør bruke til armer, bein, om de trenger egen pinne til hodet, om de kan ha pinnehår eller kanskje garnhår, eller kanskje de ikke trenger hår i det hele tatt.
Også her kommer finmotorikken inn, når barna limer eller knyter sammen pinnene. Det kan være utfordrende å knyte stramt nok, men da gjelder det å være tålmodig. Ikke gi opp; bare prøv igjen. Kanskje blir det en kompis til Knerten, eller en hel familie?
Plastbonanza
De fleste av oss har vel kjøkkenet fullt av bæreposer fra butikken? Hvis dere har det, hvorfor ikke lage en bordaktivitet ut av det? Dere kan for eksempel klippe opp posene i strimler, og bruke disse til å lage knuter, eller kanskje lage plastfletter.
Med denne fremgangsmåten kan man også lage små figurer eller dukker, som barna kan bruke i lek. Til denne aktiviteten trenger man egentlig bare poser, en saks, og en liten klype kreativitet.
Man kan også lage større strimler (ved å knyte sammen), som man kan lage kunst av eller bruke som romdelere eller erstatning for dører, for et luftig preg hjemme.
Puslespill av papp
Er barna glad i puslespill? Hvorfor ikke lage deres egne? Da trenger dere tynn papp, tusjer og/eller maling, og en saks! Første steg blir å tegne og/eller male et bilde, abstrakt eller figurativt.
Neste steg blir å tegne opp hvor dere ønsker å klippe, og siste steg blir å klippe ut. Da har dere plutselig et puslespill som barnet kan pusle med på egenhånd, sammen med søsken eller venner, eller i andre familiesammenhenger.
Slike kan man lage mange av, så har man litt å styre med, og får testet sine pusteegenskaper igjen og igjen. Hvis man går lei av puslespillet, kan man rett og slett ramme det inn, så har man noe å pryde veggen med.
Les også; 5 tips til rollelek hjemme
Bursdagsgaver og julegaver
Dersom dere har prøvd noen av disse aktivitetene, kan det hende dere plutselig sitter med flotte gaver til familiemedlemmer som har bursdag, eller julegaver.
Dere har også brukt kreativitet, skaperevne, matematikk (konstruksjon, sortering og sammenligning), og dere har praktisert gjenbruk.
I stedet for å la pinnene råtne i skogen, pappen samle opp plass i kjøkkenkroken, plasten bli liggende i naturen eller malingen bli stående ubrukt, har dere brukt det på kvalitetstid sammen med barna, og sitter igjen med gode minner, morsomme prosessopplevelser og stilige ting som dere har laget selv.
I Økernly barnehage har vi realfag som satsingsområde, og stort fokus på miljø. Vi jobber hele tiden med å overføre gode verdier og holdninger på barna, ved å lære dem om alt fra kildesortering til gjenbruk.
Ved å ha slike bordaktiviteter sammen med barna dine, skaper du også rom for gode samtaler om akkurat dette.
Hva skjer med verden hvis vi stadig kaster søppel i naturen? Hvorfor er det positivt å bruke «søppel» på nytt? Hvordan kan vi bidra til en renere verden? Alle slags spørsmål kan gli inn i en positiv opplevelse med en formingsaktivitet ved bordet.
Selvfølgelig trenger man ikke alltid å ha pedagogisk vinkling på bordaktiviteter hjemme, men her er altså noen forslag til deg som ønsker litt pedagogisk strø i aktivitetene.
Lykke til!
Gry Olaussen, førskolelærer i Økernly barnehage
Meld deg på Barnehagebloggen og få nye artikler og tips rett i postkassen.