Hjørgunn (Fredrikstad)

Hjørgunn (Fredrikstad)

Hjørgunn barnehage er en fem avdelings barnehage i spennende lokaler som ligger sentralt på Lisleby med Hjørgunn gård som nærmeste nabo og samarbeidspartner. På gården har vi hester, geiter, griser lam, høner og kaniner. Vi gir barna kjennskap til – og erfaring om dyr. Det handler om å vite hvordan maten blir til, og om å utvikle trygghet og omsorg til dyr. De største barna får et tilrettelagt tilbud om ridning.

Hjørgunn barnehage har de brede erfaringer som satsningsområde. Livet er mangfoldig, og vi mener at kunnskap, erfaring og opplevelser fra mange områder er essensielt i utviklingen hos små barn. Noen områder er likevel mer grunnleggende enn andre.

Trygghet må ligge som fundament for utvikling, og vi legger stor vekt på det. Trygghet er i stor grad å vite hva fremtiden bringer. For barn er det viktig med gjentagende rutiner og milde, trygge voksenpersoner som er der for deg når du trenger det.

Å kunne leke er barnas iboende måte å utvikle seg på. I leken blir mennesket menneske. Man øver seg sosialt, man prøver ut forskjellige handlinger, man øver kroppen og utvikler tankene. Alt dette mens man har det morsomt. Vi legger derfor til rette for mye – og forskjellig lek.

Mennesker er avhengig av språk. Noe av det viktigste vi gjør i barnehagen er å sette ord på ting og hendelser, og forklare hva de betyr. Språk handler dessuten ikke bare om ord. Handlinger sammen med ord er viktig. Det heter at barn må gripe for å begripe. De må fysisk ta i – og kjenne på ting for å lære seg hvordan den fungerer. Dette legger vi til rette for i barnehagen.

Å kontrollere, styrke og mestre kroppens funksjoner utvikles gjennom å bruke den. Det gjør vi i små- og store omgivelser. Med minibuss, sykler og bein er vi på turer i skog og nærmiljø. På uteområdet vårt blir det syklet og gravd, løpt og snublet, sparket fotball og lekt gjemsel.

Skal man få kroppen til å fungere må man ha nok- og riktig mat til riktige tider. Vi legger derfor vekt på et sunt og variert kosthold med varmmat en gang i uken. Frokost, lunsj og fruktmåltid på faste tider er en del av tilbudet.

Barnehagen har et tett samarbeid med forskjellige skoler, og gjennom skoleforberedende aktiviteter for de eldste introduserer vi dem for litt av skolens innhold. Å være i skoleklubben er en stor ting, og barna gleder seg stort over å begynne der.

Vårt mål er at barn blir sunne, aktive, lekende og trygge, eller SALT som vi kaller det.  Dette er vårt grunnlag for en god start på livet.

Gårdsbarnehage / barns medvirkning

Informasjon: 90%